Qui és Eloi Badia, el candidat imputat dels Comuns a Girona (tot i ser de BCN)
Badia va ser regidor de Colau a l'Ajuntament de Barcelona fins fa un any i està sent investigat judicialment
No és la primera vegada que passa ni serà la darrera, però no per això deixa de sorprendre. Fa poques setmanes, un dels titulars sobre les candidatures de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament del proper 12 de maig va portar el focus a la circumscripció de Girona. El cap de llista designat a la demarcació va ser Eloi Badia, un dirigent destacat del partit, però a l'àmbit de la ciutat de Barcelona.
Un candidat paracaigudista: Eloi Badia, enviat des de Barcelona
La sensació tant al territori com als fòrums polítics —xarxes, tertúlies, etc.— anava en una mateixa direcció. Eloi Badia semblava respondre al clixé del candidat 'paracaigudista', és a dir, que es presenta per una circumscripció que no és la seva, sense tenir aparentment cap connexió amb ella. Tot i això, el partit va voler mitigar aquesta idea explicant que la parella de Badia des de fa una dècada és de Girona i que ell mateix viu a la ciutat des de fa dos anys.
Aquest és, doncs, el pretext dels Comuns Sumar per presentar per Girona un candidat que té, com a mínim, un vincle exigu amb la província. A més, si fos cert el que apunta el partit, Badia hauria exercit com a regidor a Barcelona vivint a 100 quilòmetres de la ciutat comtal. En qualsevol cas, el sorprenent candidat per Girona acumula a l'esquena una carrera de vuit anys al costat d'Ada Colau que no està exempta de polèmiques.
Una investigació judicial en curs pel cas Tersa
Nascut a Barcelona fa 41 anys, aquest enginyer industrial va entrar com a regidor a l'Ajuntament de la seva ciutat natal el novembre de 2015, substituint Raimundo Viejo. Presidència, Territori, Aigua, Energia, Emergència Climàtica i Transició Ecològica van ser les carteres que va ocupar durant els seus dos mandats al govern municipal. La creació de l'empresa Barcelona Energia o les lluites infructuoses per crear una funerària pública i municipalitzar l'aigua són diverses de les qüestions que va liderar al consistori.
La seva gestió a l'Ajuntament va estar plena de polèmiques i, de fet, la més destacada li suposa una investigació judicial encara oberta. Badia és investigat com a responsable, per part del consistori, de la incineradora Tersa, per un presumpte delicte mediambiental després d'una denúncia. Acusen l'empresa, sota la responsabilitat de Badia —per això està investigat—, d'haver superat els nivells d'emissions permesos i, per tant, de presumptes delictes contra el medi ambient.
En un informe del Seprona sobre el cas, s'apunta que Tersa "ha jugat amb la salut dels ciutadans, manipulant temperatures d'incineració i emetent partícules contaminants sense cap remordiment". Badia va declarar davant de la justícia que Tersa havia complert en tot moment la normativa vigent. Els passos que segueixi aquest cas poden marcar el seu futur polític.
Tot i ser el front obert de més importància, Eloi Badia en té d'altres que se sumen a la seva “motxilla” com a regidor a Barcelona. Després de l'arxiu del jutge provincial, un grup de veïns de Gràcia va demanar empara fa poques setmanes al TC per investigar la cessió suposadament arbitrària d'un local al barri a una associació juvenil que causa problemes de convivència. En definitiva, la gestió de Badia a Barcelona va estar marcada per la polèmica.
Els Comuns, un partit amb poca estructura i expectativa a Girona
Molt cremat a escala municipal, Eloi Badia va anunciar el gener del 2023 que no optaria a un tercer mandat com a regidor. Després d'amagar amb un abandonament de la primera línia política, Badia va trobar recer a les eleccions generals de l'estiu passat. El 23 de juliol, després de concórrer com a número 5 de Sumar per Barcelona, va ser elegit diputat al Congrés.
Amb la convocatòria d'eleccions a Catalunya, els Comuns Sumar han optat per la seva figura com a cap de llista per Girona. L'estructura del partit a la demarcació és molt feble, amb només 17 regidors, repartits sobretot pel Baix Empordà (Begur, la Bisbal d'Empordà o Palafrugell) i la Selva (Blanes o Lloret de Mar). A falta d'un candidat local amb cert reconeixement, els de Jéssica Albiach van optar per l'opció de Badia.
La seva expectativa electoral va en comunió amb l'estructura de la formació a Girona. Històricament, aquest espai polític mai no va obtenir representació a la demarcació fins al 2003, quan va mantenir un diputat fins als comicis del 2015. Ni el 2017 ni el 2021, En Comú Podem va aconseguir representació en aquesta província.
A una mica més d'una setmana de les eleccions, les enquestes són molt pessimistes amb el resultat dels de Jéssica Albiach i l'escó de Badia sembla impossible. Però el seu futur immediat està garantit: si els pronòstics es compleixen, l'exregidor barceloní continuarà al Congrés com a diputat de Sumar. Perquè Badia pot ser un paracaigudista però, pel que sembla, cau sempre sobre un terra segur.
Més notícies: