Primer pla de Jaume Collboni, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona
POLÍTICA

Jaume Collboni veu el seu somni més a prop, encara que té molt menys marge

L'alcalde de Barcelona segueix en una asfixiant minoria, però el que ha passat diumenge pot desencallar la seva situació

Ha passat un any de les eleccions municipals i Jaume Collboni segueix governant Barcelona amb tan sols 10 regidors. La jugada a última hora dels Comuns va deixar Xavier Trias, guanyador dels comicis, sense recuperar Barcelona, i Collboni va prometre ampliar el seu executiu, cosa que encara no ha passat.

I no serà per ganes d'ERC i, sobretot, dels Comuns. Fins a Junts es va oferir per entrar al govern Collboni. Això no obstant, l'alcalde socialista no tenia gens de pressa i va desfullar tant la margarida que es va quedar sense flor. El context polític tampoc va ajudar gaire, si som sincers.

Primer van ser les generals al juliol i ara les catalanes. Ni a Junts ni a Esquerra els interessava gaire formalitzar un acord amb el PSC mentre es barallaven pel vot processista. Ara, després de la clara victòria de Salvador Illa, Jaume Collboni surt reforçat, tot i que el marge de maniobra és molt menor.

L'alcalde de Barcelona ens continua fent creure que pot fer el que vulgui més enllà del seu partit. La realitat és totalment diferent: després de les eleccions de diumenge, Collboni només es pot mirar a l'esquerra. És més, ja veurem si ara Esquerra entra al govern de la ciutat.

Jaume Collboni amb Salvador Illa en un acte de campanya electoral

Les eleccions condicionen Collboni

Això és així, el procés de reflexió d'ERC serà complet i ara no queda clar que Elisenda Alemany tingui la llibertat absoluta per pactar amb el PSC a Barcelona. Era la intenció des de feia mesos i l'acord estava gairebé segellat, però la política autonòmica el va deixar en un punt mort.

El que queda clar és que els socialistes només poden mirar l'esquerra i esperen amb ganes que ERC s'aclareixi. La decisió que haurà de prendre Oriol Junqueras és doble: investir o no Illa i pactar o no amb Collboni.

Es fa complicat pensar que els republicans facin un doble favor al PSC, tant a Barcelona com al Parlament. Tot i que no entrin al Govern de la Generalitat, el relat es trenca en certa manera si passen a formar part de l'executiu de Collboni.

Tot i això, no és descartable que l'acord fructifiqui, encara que no serà ara ni a curt termini. Primer, cal aclarir la incògnita en clau catalana i després arribarà Barcelona. Això vol dir que els 10 regidors del PSC continuaran portant una càrrega de feina enorme fins a l'estiu o el setembre.

No és una bona notícia per a Barcelona i, en part, és culpa de Collboni. No va tenir gens de pressa per escollir soci de govern i es va deixar voler per Trias i Maragall. Durant un any ha estat incapaç d'aprovar pressupostos i altres mesures importants i ara li tocarà esperar alguns mesos més.

Muntatge amb fotos de personatges

La finestra d'oportunitat que podria tenir Jaume Collboni

El PSC de Barcelona haurà de tenir paciència, doncs. Fins que no se sàpiga què passa a la Generalitat, no podrà moure fitxa. Tot i això, no tot són males notícies. Hi ha una opció real que els Comuns entrin en un hipotètic Govern de Salvador Illa.

Aquesta seria l'excusa perfecta perquè Ada Colau deixés l'ajuntament per ser consellera. L'exalcaldessa és un dels esculls, per no dir el principal, entre socialistes i Comuns. Collboni no vol Colau al seu govern, mentre que l'activista de la Flotilla de la Llibertat segueix enrocada al consistori.

Part de culpa la tenen els 96.000 euros anuals que cobra com a presidenta de grup municipal. El futur de Colau no és clar i si hi ha un acord entre Albiach i Salvador Illa seria l'excusa perfecta per trobar una sortida digna.

D'aquesta manera Collboni tindria via lliure a Barcelona per pactar amb els Comuns i Colau mantindria la quota de protagonisme que necessita el seu ego. És, segurament, amb el que somia l'actual alcalde de Barcelona, que segueix en una posició massa fràgil un any després de les municipals.

➡️ Política

Més notícies: