Primer pla d'Ada colau visiblement trista
POLÍTICA

Jaume Collboni i la fi d'Ada Colau: de la 'nova política' a la 'nova centralitat'

PSC i ERC apropen postures i podrien anunciar un acord de govern aquest mateix mes

Els dies d'indecisió de Jaume Collboni semblen arribar al final. L'alcalde de Barcelona s'hauria decantat finalment per governar amb ERC i sense els Comuns, i ja ha triat data per engegar el nou govern. El PSC opta així per la ruptura a la ciutat comtal, passant de la “nova política” que pregonava el colauisme pel que Collboni ha batejat com la “nova centralitat”.

Jaume Collboni governa en solitari des que el 17 de juny va ser investit per En Comú Podem i el PP. Des de llavors ha tingut damunt la taula dues grans alternatives, el tripartit progressista o la sociovergència. Però tant l'opció de Junts com la dels Comuns s'han acabat allunyant.

Muntatge fotogràfic d'Ada Colau Mirant Jaume Collboni

L'afinitat amb Xavier Trias al model de ciutat, sobretot en economia i seguretat, semblava acostar la possibilitat d'un pacte PSC-Junts. Tot i això, pesos pesants del partit de Puigdemont han acabat frustrant l'operació Trias a Barcelona. El mateix podria haver passat a l'esquerra, ja que els Comuns acusen ERC de vetar un govern amb la presència d'Ada Colau.

Adéu a la Barcelona d'Ada Colau

La líder dels Comuns s'ha aferrat a l'escó i ha intentat fins a l'últim moment aconseguir la seva quota de poder al govern de la ciutat. Colau demanava una tinença d'alcalde, però a Esquerra tenien altres plans. ERC i PSC coincideixen en un model de ciutat allunyat de tot allò que representa el colauisme.

Finalment, ERC ha imposat la seva voluntat i governaran en solitari amb Jaume Collboni, amb la intenció de recuperar el centralisme. Els socialistes fa mesos que desmantella les grans obres de govern del colauisme. La seva prioritat ara és rellançar l'economia traient traves a la iniciativa privada i fer front als problemes d'inseguretat i degradació.

No ho tindrà fàcil, ja que segons un estudi recent Barcelona ja és la segona capital més perillosa d'Europa. El govern té en marxa el Pla Endreça per millorar la neteja i la seguretat, i espera que la nova majoria permeti aprovar les ordenances de mà dura contra l'incivisme. Ara caldrà veure com gestionen Xavier Trias i Ada Colau el seu paper a l'oposició.

Collboni obre una nova etapa

Jaume Collboni vol inaugurar la nova etapa amb un acte al Dhub del districte del 22@, al nucli de Glòries, el 29 de febrer. L'acte 'l'alcalde respon' servirà per exposar el nou projecte que comparteixen amb ERC per a Barcelona. La transformació del nucli de Glòries vol ser la referència d‟aquest nou impuls per a la ciutat.

Collboni vol tancar l'acord amb ERC abans del 29 de febrer, i anunciar aquell dia un gran projecte que haurà de tornar a posar Barcelona al mapa mundial. El nou model consisteix en la transformació des de la centralitat. Un exemple n'és l'economia blava, que inclou la reforma del Port Olímpic i de Ciutat Vella, al centre de la ciutat.

L'alcalde sap que necessita un projecte clar de ruptura per diferenciar-se del passat colauista, però no ho pot fer sense un gran acord de govern. ERC li donarà una majoria més amplia, encara que no pas absoluta. Des d'aquí confia pivotar cap a la dreta, amb Junts i el PP, per arribar a acords per a aquesta nova centralitat.

➡️ Política

Més notícies: