La ministra d'Igualtat Irene Montero en un acte amb el puny enlaire
POLÍTICA

El polèmic llegat d'Irene Montero

L'exministra treu pit per la Llei Trans i la Llei del sí és sí


Irene Montero no optarà a repetir com a ministra d'Igualtat. Així ho va anunciar aquesta setmana a la trobada de Podemos amb les seves bases per fer pinya abans de la posada en marxa de la legislatura. La ja exministra d'Igualtat va treure pit per la feina i va posar deures a PSOE i Sumar: “Queda molt per fer”.

Tot i el triomfalisme de Podemos, la trobada deixa un regust de rendició dels morats. La militància ha decidit majoritàriament avalar la investidura de Pedro Sánchez, malgrat que PSOE i Sumar els deixaran sense ministeris. Està clar que la formació no té prou múscul per trencar amb Yolanda Díaz.

Podemos no ha aconseguit imposar la continuïtat d'Irene Montero, que abandona el ministeri d'Igualtat aguaitada per les crítiques. La Llei Trans i la Llei del 'només sí que és sí' són els fracassos més visibles d'un mandat que ha generat divisió. La intenció de PSOE i Sumar és precisament fer un canvi de rumb a Igualtat.

Irene Montero s'acomiada sense autocrítica

“Alguna cosa haurem fet”, va dir la ja exministra, “quan a les dones feministes se'ns ha intentat atacar, qüestionar, culpabilitzar i castigar per la conquesta de drets”. Montero va treure pit per “quatre anys de transformació”. Segons va dir, el seu llegat és deixar Espanya en quarta posició a l'Índex d'Igualtat de Gènere 2023.

Però el seu llegat també és la Llei Trans, que ha comptat amb una gran oposició fins i tot d'amplis sectors feministes. De fet, Montero va criticar “sectors progressistes que han comprat el relat reaccionari”. L'exministra ha demanat continuar treballant per reforçar els drets de la comunitat LGTBI.

La veritat és que els seus posicionaments radicals generen el rebuig d'un feminisme que no s'empassa amb la teoria queer. Moltes organitzacions de dones consideren que barrejar el sexe amb el gènere fa que un home es pugui determinar com a dona només amb la seva paraula. Això amenaça greument els drets de les dones.

L'altre llegat d'Irene Montero és la llei del sí és sí, que per un defecte a la norma va treure multitud de violadors als carrers. La dirigent de Podemos tampoc va fer autocrítica, sinó que va carregar contra els que neguen el consentiment. Amb aquestes polèmiques lleis, al seu mandat l'han acompanyat altres controvèrsies.

Per exemple, el viatge a Nova York en Falcón que va costar 9.000 euros a compte de les arques públiques. O les declaracions en què va dir que “els nens tenen dret a tenir relacions sexuals amb qui li doni la gana”. També el cas de la mainadera dels seus fills o l'embolic per la campanya amb fotos manipulades i sense permís.

El nou Govern vol girar full

La consigna de Yolanda Díaz és clara, cal girar full a l'etapa d'Irene Montero i obrir un nou període de consens a Igualtat. Sumar fins i tot podria cedir la cartera al PSOE a canvi de retenir el Ministeri de Treball. El pla consisteix a deixar enrere les polítiques radicals i evolucionar cap a un feminisme més inclusiu.

Per si de cas, Montero ha deixat deures com aprovar la llei de tràfic i la llei antiracista, i reformar la llei d'estrangeria. A més, ha demanat recolzar “les persones no binàries” perquè “sàpiguen que hi ha algú que es preocupa per elles”. Així se'n va la ministra d'Igualtat més polèmica, criticada per molts i defenestrada pels seus.

➡️ Política

Més notícies: