Una investigació destapa els desorbitats sous de la Diputació de Tarragona
L'ens provincial tarragoní s'ha deixat 22 milions d'euros en sous per a polítics des del 2007
El debat sobre la possible eliminació de les diputacions provincials fa anys que es va obrir a la política catalana. Va ser l'època en què s'havien d'impulsar les vegueries, que substituirien les encara vigents províncies. Estem parlant de fa més d'una dècada. Però què ha passat amb aquest debat? Per què no hi ha sobre la taula la possibilitat de suprimir aquests ens públics?
Potser la resposta la trobem en la investigació que ha destapat el digital Porta Enrere sobre els astronòmics sous que la Diputació de Tarragona ha repartit els darrers anys als polítics de gairebé tots els partits. El reportatge que ha publicat aquest mitjà local dóna una mica de llum a l'opacitat que sempre han envoltat aquests ens provincials. I la conclusió és clara: els polítics han convertit aquests ens provincials en allò que en català s'anomena popularment 'menjadores' (menjadores).
Des de l'any 2007, la Diputació de Tarragona ha repartit gairebé 22 milions d'euros a sous. És una xifra molt elevada per si sola. Però que es pot qualificar d'estratosfèrica si, a més, tenim en compte que una gran part dels diputats provincials alternen el càrrec a la Diputació amb el d'alcalde o regidor del municipi. És a dir, que no dediquen exclusivament la seva jornada laboral a exercir aquest càrrec.
Actualment la presidenta de la Diputació de Tarragona és Noemí Llauradó, d'ERC. El seu cas és molt curiós. S'ha presentat fins a tres vegades a les eleccions municipals de Reus. I a totes, amb aspiracions reals de convertir-se en la primera alcaldessa de la història d'aquesta ciutat. Però ha fracassat cada cop que s'ha sotmès a l'escrutini del poble, perdent en tots els comicis a què s'ha presentat.
Aquest continuat fracàs electoral no ha impedit a Noemí Llauradó presidir la Diputació de Tarragona per segon mandat consecutiu. Primer ho va fer gràcies a un pacte amb Junts i ara ho fa després de pactar amb el PSC. Segons Porta Enrere , el seu sou com a presidenta provincial és de 87.120,59 euros bruts anuals. Gairebé el mateix que té Pedro Sánchez com a president del Govern (90.000 euros).
Per llei, els diputats provincials no poden complementar el sou a la Diputació amb el sou d'alcalde, regidor o fins i tot diputat al Parlament. Però sí que poden complementar-ho amb les dietes i altres emoluments en concepte d'“assistències als plens o comissions”. És el cas, per exemple, de Rubén Viñuales. L'alcalde de Tarragona i el vicepresident de la Diputació de Tarragona cobrarà el sou 85.000 euros de l'ens provincial i gairebé 78.000 euros de l'Ajuntament tarragoní, segons aquesta informació.
Però Porta Enrere ha decidit anar un pas més enllà i analitzar el saqueig que han perpetrat els polítics en els darrers 16 anys a la Diputació de Tarragona. En total, 22 milions d'euros en sous per a uns polítics que, molts, ni tan sols han tingut rellevància a la política catalana.
El primer de la llista és Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona entre el 2007 i el 2019. En aquest període, l'exalcalde de Vila-seca - de Convergència i Unió i posteriorment Junts- ha cobrat 942.314,36 euros, segons aquesta investigació. En segon lloc, tenim Joan Josep Malràs, també de Junts, que ha cobrat en aquests 16 anys un total de 831.732,99 euros. No coneixes Joan Josep Malràs? Potser és perquè el seu mèrit va ser alcalde de Prat de Compte, una localitat de la Terra Alta de 186 habitants.
Tanca el podi Álvaro Gisbert Segarra, amb un sou total de 702.493,61 al període 2007-2019. Gisbert, també de Convergència, va ser alcalde de Masdenverge, un municipi del Montsià de poc més de 1000 habitants.
Entre els 10 polítics que més han cobrat en els darrers 16 anys de la Diputació de Tarragona destaquen diversos noms. Un d'ells, el convergent Quim Nin, conegut per ser delegat del Govern a Tarragona, que només de l'ens provincial es va emportar 624.118,43 euros.
Un altre és Josep Maria Cruset, exalcalde de Riudoms per Junts, que ha cobrat 594.958,43 euros de la Diputació en aquest període. A més, Cruset va exercir també de president del Port de Tarragona fins que Junts va marxar del Govern a finals del 2022. I ara és diputat al Congrés dels Diputats pel partit de Puigdemont. Ja ho veieu, tota una vida dedicada a cobrar de l'erari públic.
La llista publicada per Porta Enrere està ocupada, majoritàriament, per polítics de CiU/Junts/PDeCAT, ERC i el PSC. De fet, els 18 primers llocs són ocupats per representants d'aquestes formacions. A la posició 19 i 23 trobem dos representants del Partit Popular. Josep López Mallol, exregidor de Reus (344.599,69 euros) i José Luis Martín, exregidor de Tarragona (278549,66 euros) es colen al top25 d'aquesta infame llista.
Aquesta investigació de Porta Enrere deixa clara una cosa. I és que, sens dubte, les diputacions són un gran negoci pels polítics i pels partits. No hem d'oblidar que, la majoria d'ocasions, les formacions també s'emporten un pessic d'aquests sous. La típica comissió que s'enduria qualsevol agència de col·locació.
Més notícies: