La investidura de Pedro Sánchez també es juga a Europa
Hi haurà pròrroga?
La partida de la investidura de Sánchez, que encara no s'ha acabat, es juga també a Europa. I no només a propòsit de l'oficialitat del català a les institucions comunitàries, sinó també al fil d'una mica més central: l'amnistia.
La UE, alerta
I és que la Comissió Europea, per boca del Comissari de Justícia Didier Reynders, ha fet una advertència. Quin és? Doncs que la UE estarà “atenta” a la Llei d'Amnistia que es pugui aprovar al Congrés. Per què? Perquè vol saber si la norma acaba tenint vincles amb la malversació o l'apropiació de fons públics. Així s'ha indicat a la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior del Parlament Europeu.
Ha estat, en concret, després que l'eurodiputat popular Javier Zarzalejos hagi fet una advertència. Segons ell, una eventual amnistia per al processisme “deixaria privades de contingut sentències i procediments judicials relacionats amb delictes molt greus com la malversació”.
A Brussel·les, aquesta possibilitat els ocupa i preocupa. I a Sánchez, segur, aquesta circumstància l'inquieta, però una mica menys que a Puigdemont. No debades, a ell encara li queda la carta de repetir eleccions.
Reynders, però, és cautelós. Diu que la Comissió vol “llegir documents” abans de fer alguna cosa. De moment, això sí que estan “seguint” una situació. No és moment de fer comentaris, assenyala: “és aviat”.
Oficialitat del català
També segueix, en paral·lel, el tràmit de les peticions cursades perquè el català sigui oficial a la UE. Pere Aragonès diu ara que posarà en marxa “una nova ofensiva”.
L'ofensiva inclou, de moment, simples reunions de la consellera d'Exteriors Meritxell Serret amb diferents ambaixadors. També, diu el president, “la delegació del Govern davant de la UE té programades reunions amb representants dels 27”. Ell, assenyala, seguirà “interlocutant” amb altres governs. Fins i tot, té la intenció de “posar en marxa una campanya publicitària” –se suposa que sobre el català- “als diferents països de la UE”.
El Consell General de la UE debatrà sobre aquesta qüestió aquest 24 d'octubre, així que sembla difícil que doni temps a activar moltes campanyes. Sense un vot unànime a favor, no hi haurà oficialitat. Tot i això, Aragonès espera que aquesta arribi abans de finals d'any i “coincidint amb la presidència espanyola del Consell de la UE”.
Més notícies: