Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient
POLÍTICA

Les intencions de Sánchez i Puigdemont posen en alerta les grans empreses

Metrovacesa adverteix del pacte del PSOE amb 'secessionistes'

Metrovacesa és una de les immobiliàries més importants d'Espanya. La companyia és la promotora d'habitatges més gran si tenim en compte el seu valor en borsa. Està controlada a més pel Banco Santander, el BBVA i l'empresari Carlos Slim, de manera que el seu pes en l'economia espanyola és important.

Com a companyia, està obligada a advertir dels riscos quan emet pagarés. Ara, ho ha fet al seu darrer document d'emissió de deute i ha posat nom i cognoms a l'informe, cosa que no és habitual. Aquests textos normalment són imprecisos i serveixen per complir lexpedient. Metrovacesa, però, ha estat molt explícita i ha avisat els seus potencials compradors de deute que el "moviment secessionista a Catalunya" pot ser negatiu per a les expectatives de l'empresa.

Repetim, no és habitual que això passi. El text parla de les eleccions del 23 de juliol i admet que la previsió era que el PP pogués formar govern, cosa que no va succeir. Constata que Pedro Sánchez pot arribar a formar una majoria, però que depèn de diversos socis, entre els quals hi ha els independentistes catalans. "Les activitats relacionades amb aquests moviments han tingut i poden continuar tenint un efecte material advers sobre les condicions econòmiques i l'estabilitat política espanyoles", assenyala.

Captura de la prèvia del debat entre Sánchez i Feijóo el 10 de juliol de 2023

Cal tenir en compte que Metrovacesa té gran part de la seva activitat –gairebé un 20%– a Catalunya. Per a l'empresa, la incertesa política a Espanya pot ser negativa per a l'economia del país. Constata que hi podria haver noves eleccions i admet tenir dubtes del que pot passar amb "les demandes d'independència a la regió de Catalunya". Per a l'empresa, aquestes demandes són clarament negatives pel mercat immobiliari residencial i comercial.

L'informe no dubta a parlar de Carles Puigdemont, qui "va impulsar un referèndum il·legal" i ara sol·licita l'amnistia i un referèndum per a Catalunya. Però no només això, cataloga ERC d'"extrema esquerra" i assenyala que Pedro Sánchez també necessita els independentistes bascos.


El Círculo de Empresarios, també contrari

El president del Círculo de Empresarios, Manuel Pérez-Sala, no dubta assegurar que l'amnistia seria negativa per a les empreses i el sector econòmic d'Espanya. Responent al diari The Objective, assegura que no saber què passarà, tant a la investidura com si Sánchez aconsegueix tirar-la endavant, és una cosa "dolenta per a la societat i l'economia espanyoles".

Primer pla de Yolanda Díaz seriosa

Pérez-Sala ha recordat que el que passa en política triga mesos a reflectir-se a l'economia, però no dubta que l'amnistia pot passar factura. En aquest sentit, el Círculo de Empresarios presentava la seva enquesta anual fa uns quants dies, on assegurava que el 80% dels empresaris creuen que la competitivitat de l'economia espanyola es veu deteriorada. El motiu és la percepció que el Gobierno del PSOE i Sumar té dels empresaris, així com la intervenció que l'Executiu fa en l'activitat econòmica.

La sensació, doncs, de l'empresariat espanyol és que el Gobierno els veu com un enemic i no com un aliat necessari perquè Espanya creï ocupació i sigui competitiva.