Carrer de Brussel·les acordonat per la policia belga, amb un agent d'esquena i un cotxe policial creuat al carrer
POLÍTICA

L'expulsió d'immigrants irregulars, el gran compte pendent de la UE

L'atac terrorista islamista a Bèlgica ha fet que s'encenguin totes les alarmes a Europa

Europa no té un problema a sobre de la taula, en té diversos. Però si alguna qüestió ha començat a agafar l'estatus d''urgent' els últims dies a la UE, aquesta és la seguretat respecte a l'amenaça d'atacs islamistes. L'assassinat d'un professor a França va ser el primer avís del que podia venir. I la mort de dos suecs a Bèlgica a les mans d'un gihadista ha fet saltar les alarmes a tot el continent.

El que va passar a França i Brussel·les ha obert un debat que el bonisme fa massa temps que evita, però que tard o d'hora s'havia d'abordar. I és que Abdesalem Lassaoued, l'assassí que va acabar amb la vida de dos ciutadans de Suècia amb el seu fusell, vivia a Bèlgica de manera il·legal.

Muntatge amb l'autor d'un atemptat terrorista a Bèlgica, amb una imatge del terrorista amb una arma a la mà de fons

De fet, aquest gihadista -que va arribar a Lampedusa el 2011- va veure com fins a tres països d'Europa li denegaven l'asil. Havia estat a la presó quan va viure a Suècia, Itàlia va emetre informes sobre la seva radicalització i Bèlgica fins i tot ho sabia, però això no li va impedir continuar vivint a la Unió Europea.

Un cas semblant és el de l'autor de l'atemptat contra el professor francès. Mohammed Mogoutxkov hauria d'haver estat expulsat de França fa nou anys, però la pressió de diverses associacions ho havia evitat. De fet, fins i tot havia entrat en un programa de vigilància després de mostrar signes de radicalització evident, però res no va impedir que matés un professor a crit d''Al·là és gran!'.

Ordres d'expulsió que no s'executen

La Unió Europea té un problema amb les ordres d'expulsió d'immigrants il·legals. La mateixa comissària d'Interior de la UE, Ylva Johansson, ho admet. Aquest any s'han emès 400.000 ordres per fer fora de les fronteres europees immigrants sense papers, però només se n'han executat 65.000. Un 16,25%, una xifra més baixa que en anys anteriors.

Ursula Von Der Leyen en primer pla amb Giorgia Meloni de fons

Per aquest motiu, Ursula von der Leyen va reconèixer que s'ha de canviar la legislació. La presidenta de la Comissió Europea admet que els països haurien de tenir més fàcil expulsar immigrants il·legals. “Necessitem fer molt més. No ens podem permetre 27 sistemes diferents per executar retorns”, sentenciava Johansson.

Sens dubte, doncs, es tracta del gran compte pendent que té la UE a sobre de la taula. Que no es pot demorar més davant de l'actual context geopolític mundial, en què l'amenaça gihadista és més present que mai a Europa.

➡️ Política

Més notícies: