Muntatge de Pere Aragonés i Manel Balcells amb la manifestació d´infermeres de Barcelona
POLÍTICA

Les infermeres en vaga redoblen la pressió al Govern

Han anunciat quatre dies de mobilitzacions i mantenen la vaga indefinida

El Sindicat d'Infermeres de Catalunya manté la vaga indefinida per pressionar el Govern i aconseguir-ne les reivindicacions. Les infermeres reprendran les mobilitzacions els dies 8, 9, 10 i 13 de gener. Demanen al conseller de Salut, Manel Balcells, que es reuneixi amb el col·lectiu per escoltar les demandes.

Les infermeres ja sumen tres setmanes de vaga. El detonant va ser el preacord del conveni col·lectiu de l'Institut Català de Salut, que va portar les professionals a demanar la recuperació de drets perduts i ampliar-ne de nous. Al fons hi ha el malestar del col·lectiu per la manca de recursos i l'excés de càrrega de treball.

Fins ara, el Departament de Salut s'ha reunit amb el sindicat dues vegades, però sense resultat. Salut exigeix que parin la vaga per començar a negociar, però les infermeres mantenen la vaga fins que hi hagi compromisos ferms. És un focus més de conflicte per a un Govern, el de Pere Aragonès, en crisi.

Quatre dies de mobilitzacions

El sindicat reprendrà les mobilitzacions el 8 de gener, amb dues manifestacions que s'uniran a plaça Urquinaona i aniran fins a plaça Sant Jaume. L'endemà la columna recorrerà l'avinguda Diagonal fins a la seu de la conselleria de Salut. Les protestes seguiran els dies 10 i 13 mentre es manté la vaga indefinida.

Les infermeres es queixen que estan atenent per sobre de les seves possibilitats, i això afecta mentalment les professionals. Afirmen que és tanta la pressió, que moltes valoren fins i tot deixar la professió. Segons el sindicat, durant l'any passat 600 infermeres van demanar la baixa, mentre que d'altres o deixen el país o es dediquen a una altra cosa.

Les professionals es queixen que estan assumint més tasques i competències, cosa que posa en risc els pacients i la professió. Afirmen que són un col·lectiu “que s'ha anat carregant de responsabilitats mentre s'anava desposseint de drets”. També assenyalen les retallades i la manca de recursos com ara l'origen dels problemes.

Un Govern contra les cordes

Les infermeres redoblen així la pressió sobre el Govern de Pere Aragonès, que està contra les cordes. Amb 33 diputats de 135, ERC ha de gestionar crisis de primer ordre com ara la sanitària, l'educativa, la migratòria i la de la sequera. L'oposició demana a Aragonès que avanci eleccions, però el President vol esgotar la legislatura.

Les infermeres es queixen també del silenci mediàtic al voltant de la vaga, sobretot als mitjans públics catalans. La convocatòria de noves mobilitzacions acorrala una mica més el Govern de Pere Aragonès, cada cop amb menys sortides. Caldrà veure si és capaç de resistir la pressió social les properes setmanes.

➡️ Política

Més notícies: