Central nuclear d'Ascó
POLÍTICA

Independència energètica? Ara com ara no

El tancament de les centrals nuclears arribarà aviat i Catalunya va molt endarrerida a la instal·lació d'energies renovables


La sequera no és l'únic problema que revela la falta de previsió dels successius governs de la Generalitat. La producció d'energia elèctrica n'és un altre exemple clar. Amb el tancament de les centrals nuclears a la vista i la manca d'energies renovables, Catalunya s'encamina a una situació energètica incerta.

Major dependència de les nuclears

En línies generals, la situació és aquesta: el tancament de les centrals nuclears és gairebé imminent –entre 2030 i 2035– i l'energia renovable instal·lada és mínima. La resta d'Espanya, per exemple, obté gairebé la meitat de la seva energia de fonts renovables, el triple que Catalunya. Per part seva, el Govern del president Aragonès es manté ferm en la seva aposta per a una Catalunya sense nuclears.

Fa menys d'un mes, el Govern d'ERC va anunciar una inversió de 1.000 milions d'euros per autoabastir amb plaques solars l'administració pública de Catalunya. L'encarregada d'aquesta tasca és l'empresa pública d'energia L'Energètica. Els seus responsables ja van assenyalar que el repte és difícil i que, amb les circumstàncies actuals de les energies renovables a Catalunya, les nuclears són essencials. D'aquí al 2030, Catalunya hauria d'instal·lar 12.000 megawatts d'energies renovables i 58.400 més fins al 2050. En aquests moments, en té al voltant de 4.000.

Perquè el cas és que, alhora que s'avança cap al tancament de les energies nuclears, Catalunya augmenta la seva dependència de les centrals nuclears. Les dades disponibles fins ara indiquen que, respecte al 2022, Catalunya va augmentar en un 2,6% la dependència de l'energia nuclear. És a dir, és una situació en què cada vegada és més dependent de la font d'energia que es vol eliminar.

Problemes administratius

Nou vegades més que l'energia hidràulica, deu cops més que els parcs eòlics i gairebé seixanta vegades més que l'energia solar. Aquesta és, en comparació amb les altres energies, la producció de l'energia nuclear a Catalunya. Això revela que el desplegament d'altres fonts d'energia hauria de ser ràpid i massiu per assolir els objectius energètics autoimposats.

Segons va informar l'Observatori General de les Energies Renovables de Catalunya, OBERCat, el principal problema perquè no hi hagi altres fonts d'energia és administratiu. Segons l'observatori “els retards en la tramitació, derivats de la insuficiència de mitjans i de solucions alternatives, llasten la consecució d'objectius i afavoreixen el desistiment dels promotors” Per això, consideren prioritari “simplificar urgentment tots els procediments administratius”.

El mateix organisme assenyala que a Catalunya hi ha una “cartera potencial” de projectes en energies renovables encara pendents de tramitar. La qual cosa condueix a un "refredament preocupant en l'interès dels promotors per realitzar projectes a Catalunya, tant per la incertesa econòmica i financera com per la percepció de l'administració catalana com a poc eficient i resolutiva".

La conclusió és la mateixa a què apunten tots els experts al sector: “sense un desplegament decidit de les dues energies renovables amb més capacitat de generar, la solar fotovoltaica i l'eòlica, s'allunya la possibilitat de substituir amb renovables autòctones la generació nuclear quan es procedeixi al tancament”.

➡️ Política

Més notícies: