Foto d'una targeta de la Federació de Casals de Joves que promociona el consum de drogues amb la frase "T-Drogues, viatges il·limitats"
POLÍTICA

Els impulsors de la polèmica T-Drogues acusen els crítics d'estar 'desinformats'

La Federació de Casals de Joves de Catalunya, al focus de les crítiques

Segueix la polèmica al voltant de la campanya de la Federació de Casals de Joves contra el consum de drogues. Han reproduït la targeta de transport públic amb el títol T-Drogues i consells per drogar-se de manera segura. Inclou missatges com “pica bé el que has de prendre” o “canvia de fossa nasal de tant en tant”.

La campanya va generar alarma entre moltes persones que van arribar a pensar que era una innocentada. Però els impulsors van confirmar que la campanya era real i van explicar que la intenció no és fomentar el consum sinó assessorar els consumidors. Per exemple, per alertar del risc de contagi de malalties en compartir bitllets per esnifar.

La Federació de Casals de Joves de Catalunya ha descartat retirar la campanya i ha reiterat la seva eficàcia en reduir els riscos del consum de drogues entre els joves. De fet, l'entitat acusa els crítics d'estar “desinformats”. Entre els crítics hi havia metges de prestigi com Jaume Padrós, del Col·legi de Metges de Barcelona.

Els impulsors defensen la campanya

Toni Pinillos, secretari general de l'entitat impulsora de la campanya, ha defensat els beneficis a Rac1. “És una campanya molt petita i que fins ara s'ha mantingut al públic adequat al qual es dirigia. No ha estat fins ara que ha arribat al públic general”, ha explicat.

La federació ha repartit 300 targetes T-Drogues entre joves grans, molts consumidors. Pinillos ha lamentat les crítiques des de la “desinformació”, per part de gent que “no coneix la feina que hi ha al darrere ni el context”. Reitera que la seva única comesa és alertar dels riscos del consum.

Des de l'entitat reafirmen el compromís contra les drogues, recordant que participen en altres campanyes per informar dels riscos del consum. Per exemple, el kit T-Drogues inclou un canut i sèrum per evitar el contagi de malalties en esnifar. El debat, no obstant, continua obert.

Segueixen les crítiques a la T-Drogues

La Federació de Casals ha comptat amb l'assessorament d'Energy Control, una empresa que fa 25 anys que es dedica a la reducció de riscos de les drogues. La companyia ha defensat la tasca de supervisió i els beneficis de la campanya. Segons diuen, l'objectiu era “identificar, avaluar i gestionar els factors de risc per prevenir o reduir al mínim els danys potencials”.

Però les crítiques continuen arribant des del sector mèdic i han arribat a l'àmbit polític. El doctor Padrós es va mostrar indignat i va demanar si “aquesta merda de material” era realitat o una broma macabra. Un altre a carregar durament ha estat Xavier Fàbregas, expert en salut mental i addiccions, que considera la campanya “incoherent”.

L'últim a pronunciar-se ha estat Jordi Martí, portaveu de Junts per Catalunya a l'ajuntament de Barcelona. Ha demanat una rectificació, o que els responsables de la campanya assumeixin les responsabilitats amb cessaments i dimissions. I és que molts segueixen veient a la campanya un missatge perillós per als joves.

➡️ Política

Més notícies: