Muntatges amb dos plans mitjans grans de Santiago Abascal i Marga Prohens i quatre plans mitjans més petits de

POLÍTICA

La implosió de Vox a les Balears: causes i conseqüències

Com afectarà al partit de Santiago Abascal i a la política balear la lluita interna viscuda aquesta setmana?

El grup parlamentari de Vox al Parlament Balear ha implosionat aquesta setmana després que cinc diputats es rebel·lessin contra la direcció nacional i expulsessin del grup parlamentari el president del Parlament, Gabriel Le Senne, i la presidenta del partit a les Balears, Patricia de las Heras .

El secretari general del partit, Ignacio Garriga, ha respost alhora amb l'expulsió dels cinc diputats díscols, els quals, per a desconcert general, han decidit mantenir el nom de Vox per al grup que ara formaran ells cinc.

L'assumpte ve de darrere, quan el líder de l'espai conservador a les Balears, Jorge Campos, es va enfrontar amb el sector encapçalat pel general Fulgencio Coll en una disputa que va requerir la mediació de la direcció nacional i que es va resoldre rellevant Campos (que provenia del moviment civil Cercle Balear, després transformat en Actua Balears i després fusionat amb Vox) i enviant-ho com a cap de llista al Congrés. Les ferides mai no van acabar de tancar-se i van donar a una crisi durant l'aprovació del sostre de despesa, que es va esmenar amb un acord in extremis però ha acabat portant el col·lapse a la formació verda a compte de l'aplicació de la nova normativa sobre elecció de llengua a les escoles de les Balears.

De les Heras i Le Senne van ser els únics que van acudir a la convenció nacional de Vox aquest darrer cap de setmana, on Abascal va ser reelegit sense necessitat de votació. Aquest gest es va considerar com una alineació amb les tesis oficialistes del sector d'Abascal, mentre que el grup dels cinc díscols sembla estar amagant recuperar la independència davant de la direcció nacional a través de la reflotació de l'antiga marca Actua Balears.

El líder de Vox i candidat a presidir el Govern, Santiago Abascal, intervé durant un acte de campanya electoral, a la Plaça de la Justícia de Saragossa

Les conseqüències de tot això resulten ara mateix difícils de predir. D'una banda, la presidenta Prohens veu danyada la majoria parlamentària, que depèn de pactes que al seu dia van rebre el vistiplau de les direccions de PP i Vox a Madrid. Ara, amb cinc diputats en rebel·lia, haurà d'obrir un nou front de negociació per a cada votació a la cambra balear.

A més, el reglament del Parlament no permet que un diputat expulsat del seu grup presideixi la càmera. Per això, en un primer moment es va donar per fet que Gabriel Le Senne perdria el seu rang de president del Parlament, però dimarts a la tarda ha anunciat que no pensa dimitir i que planeja lluitar als tribunals per impedir que algun dels díscols ( segurament Idoia Ribas) el relleu al lloc.

També queda afectada la iniciativa política més polèmica de la legislatura, la lliure elecció de llengua, ja que sembla que els dos sectors difereixen en la manera de pressionar el PP per aplicar-lo immediatament. El Conseller d'Educació, Antoni Vera, s'han d'enfrontar al sector educatiu i no sembla que hagi de voler llançar-se a una batalla semblant sense tenir gaire clara la rereguarda.

La presidenta Prohens ha qualificat la situació com "un autèntic xou" i sembla que fia la seva estabilitat parlamentària a un joc a dues bandes: negociar a Madrid per assegurar-se el vot dels dos diputats fidels a Abascal i alhora anar temptejant més a curt l'estratègia dels cinc rebels. La perspectiva que els dos sectors de Vox es vulguin diferenciar davant del seu electorat, pot fer que votin per sistema de manera diferent, dificultant de manera extrema l'estabilitat parlamentària del Govern.

➡️ Política

Més notícies: