Muntatge amb una manifestant pro Palestina amb un arbre de Nadal al costat
POLÍTICA

Immigrants i l'esquerra s'alien contra el Nadal

Manifestants propalestina boicotegen l'encesa de les llums de l'arbre a Nova York


Una multitud d'immigrants i antifeixistes ha atacat l'arbre de Nadal de Nova York al crit de “cremeu-lo”. Ha passat aquest dimecres amb motiu de l'encesa de les llums a la icònica ciutat nord-americana. Manifestants pro-Palestina han boicotejat l'acte, que s'ha acabat amb enfrontaments amb la policia.

L'encesa de les llums de l'arbre nadalenc de Nova York va coincidir aquest dimecres amb el Dia Internacional de la solidaritat amb Palestina. Diverses organitzacions de l'esquerra van aprofitar per manifestar-se pacíficament contra el genocidi a Gaza. Però una torba de violents la van emprendre contra l'arbre, els comerços i la policia.

Les imatges han causat indignació a les xarxes, on asseguren que “aquesta gent va contra totes les nostres tradicions”. També afirmen que “aquests vàndals culturals odien tot allò que occident representa” i que “la societat està implosionant”. Davant d'això, hi ha un clam demanant “mà dura” i “l'expulsió” d'aquests “gihadistes”.

Pro-palestins contra el Nadal

Una de les tradicions per excel·lència a Nova York i als Estats Units és la il·luminació de l'arbre de Nadal del Rockefeller Center. Moltes famílies s'acosten cada any fins al cor de Manhattan per veure com s'encenen els llums. Es calcula que 750.000 persones acudeixen cada dia a veure l'arbre durant les festes.

Diverses persones es manifesten contra Israel amb cartells de 'Boicot Israel' o 'Stop Genocidi'

Però aquest any les manifestacions a favor de Palestina han arruïnat els plans nadalencs. Les protestes pacífiques van derivar en vandalisme, saqueig de comerços i enfrontaments contra la policia. Protestants amb el rostre cobert i còctels molotov es van acostar a l'arbre al crit de “Free Palestine” i “cremeu-lo i enderroqueu-lo”.

La policia va aconseguir contenir els revoltosos amb gas pebre i va efectuar nombroses detencions. Les imatges no van trigar a arribar a les xarxes socials, causant una profunda indignació. Es poden llegir missatges com “se'ns està acabant la paciència, aquí hi haurà un enfrontament ben aviat”.

'Suspendre' el Nadal

La protesta de Nova York va estar promoguda per Within Or Lifetime, una organització nord-americana que crida la Intifada i la destrucció d'Israel. El seu fundador, Nerdeen Kiswani, ha dit que “la millor manera de mostrar la nostra solidaritat és anar a l'arbre de Nadal i utilitzar-lo per educar els nostres conciutadans”. Reconeix obertament que el seu desig és “suspendre les celebracions nadalenques” com a “dol pel genocidi a Gaza”.

A més, a la protesta es van poder veure eslògans antisemites com “des del riu fins al mar”, i cartells amb l'esvàstica nazi. Els agents encarregats de la seguretat del lloc van definir els aldarulls com “un caos total”. Els turistes que havien acudit al tradicional acte van acabar fugint per potes.

“He planejat les meves vacances al voltant d'aquest esdeveniment perquè sóc un gran aficionat del Nadal. De sobte em trobo envoltat per un grup d'imbècils amants dels terroristes al crit d'intifada”, explica un turista britànic a NY Post. Un altre testimoni va lamentar que “volen arruïnar les coses que apreciem o que ens reconforten”.

➡️ Política

Més notícies: