Muntatge amb Carles Puigdemont, Salvador Illa i Pere Aragonès, amb la sala de plens del Parlament de Catalunya de fons

POLÍTICA

L'idil·li 'indepe' del PSC: tots els pactes d'Illa amb ERC i Junts

Els socialistes són soci habitual de les dues grans forces independentistes malgrat competir-hi el 12-M

La campanya electoral per a les autonòmiques a Catalunya arrenca la setmana que ve. La matinada del 26 d'abril, el clima polític a la regió quedarà absolutament copat per la propaganda electoral. Tot i això, la guerra de declaracions i contradeclaracions dels principals candidats va arrencar ja fa setmanes i l'ambient preelectoral marca l'actualitat política catalana des del final de la Setmana Santa.

Un dels principals focus d'aquesta campanya serà el PSC, la formació més votada en els últims comicis i la que guanyarà els del 12 de maig, segons totes les enquestes. Salvador Illa podria repetir victòria i ampliar el marge amb la resta de forces parlamentàries, però la gran incògnita és si els números li donaran per arribar a Palau. La possibilitat d'una majoria independentista —menor que en conteses anteriors, però plausible— amenaça l'opció de Govern socialista.

Illa es presenta als comicis com una alternativa al 'procés', tal com ha volgut expressar en les últimes declaracions. “Hem de girar full i unir els catalans”, manifestava fa escassos dies en un míting. Tot i això, el partit que lidera ha donat -i ho segueix fent- mostres d'entesa amb Junts per Catalunya i ERC.

Tot i alçar-se com a alternativa als partits 'processistes', el PSC manté acords amb les dues formacions a escala local i supramunicipal. A més, Illa ha estat el soci més fiable del Govern d'Aragonès a l'últim tram de legislatura. Els fets obliguen, com a mínim, a sembrar el dubte sobre si el PSC és realment una alternativa als grans actors del 'procés'.

Muntatge de fotos de primer pla d'Alejandro Fernández i Salvador Illa, tots dos amb rostre d'enuig

Alejandro Fernández assenyala el PSC

En aquesta línia s'ha manifestat també els últims dies el líder del PP català i candidat a la Generalitat, Alejandro Fernández. El suport popular a Illa està supeditat, segons les seves paraules, que els socialistes trenquin els acords amb els 'indepes' “al Parlament, al Congrés i també en diputacions i ajuntaments”. Les seves declaracions no són anecdòtiques: una eventual investidura d'Illa necessitaria els vots —o abstencions— d'un PP que les enquestes situen al voltant de la quinzena d'escons.

D'aquesta manera, i a jutjar per les declaracions, Illa té un obstacle per arribar a la Generalitat no només en una possible majoria independentista, sinó també en la distància del PP en cas que el constitucionalisme sumi 68. Alejandro Fernández, que ha repetit aquestes paraules en diversos mitjans durant els darrers dies, assenyalava així els acords del PSC amb ERC i Junts. El cert és que aquests pactes no són pocs i es produeixen en tots els àmbits: a més a més del Congrés —on l'actor és el PSOE—, al Parlament, les diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments.

Illa, el soci preferent d'ERC després de la ruptura amb Junts

Tot i que a ningú se li escapa que les necessitats del PSOE a Madrid hi obligaven, el PSC ha estat el soci preferent del Govern de Pere Aragonès des de la sortida de Junts. El suport dels socialistes catalans era la contrapartida del d'ERC al PSOE al Congrés i això es va evidenciar quan, l'octubre del 2022, els republicans van iniciar el camí en solitari al capdavant del Govern. Després d'una dècada d'entesa entre Junts i ERC —als Governs de Mas, Puigdemont i Torra—, el binomi —molt més discret, això sí— van passar a formar-lo ERC i PSC.

Plànol mitjà de Pere Aragonès i Salvador Illa asseguts i donant-se la mà

En són una prova els acords pressupostaris als quals es va arribar des d'aleshores. L'any 2023, Aragonès va aconseguir aprovar el pressupost gràcies al pacte amb els socialistes catalans i l'empenta d'En Comú Podem. Fa una mica més d'un mes, el projecte de pressupostos va decaure al Parlament, encara que va comptar amb el suport del PSC amb el pacte previ amb ERC. La simbiosi Parlament-Congrés va funcionar a la perfecció fins al final de la legislatura, amb republicans i socialistes anant de la mà en qualsevol decisió de transcendència.

Els pactes locals del PSC i els 'indepes': diputacions, consells comarcals i ajuntaments

Però els vincles dels socialistes amb les formacions 'processistes' de les quals pretén fer d'alternativa són molt més profunds. La xarxa de pactes del PSC amb ERC i Junts arriba a la dimensió municipal, comarcal i provincial. Pactes molt nombrosos, que impliquen centenars de militants de les bases dels tres partits i que el PP exigeix trencar si Illa necessita el seu eventual suport.

Els acords més destacats en aquest rang són, sens dubte, els de les diputacions. Especialment, la de Barcelona, on la socialista Lluïsa Moret governa amb ERC. En el mandat anterior, la també socialista Núria Marín va presidir aquest ens amb Junts al govern.

Primer plànol de Lluïsa Moret fent declaracions davant de micròfons de diversos mitjans de comunicació

A les diputacions de Tarragona i Lleida, els presidents són republicans —Noemí Llauradó i Joan Talarn— amb acords de govern amb el PSC. La sintonia entre els socialistes i ERC, doncs, s'evidencia en tres de les quatre diputacions catalanes. Però no se circumscriu només a elles: es reprodueix en un total de 14 consells comarcals.

D'aquests, destaquen els pactes del PSC amb Junts, per exemple, a les comarques del Baix Llobregat, el Tarragonès, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental o l'Alt Empordà, entre molts d'altres: són tretze en total. En un, a la comarca de l'Urgell, el pacte és entre socialistes i republicans –amb la CUP com a tercer soci. En definitiva, la combinació d'un acord entre el PSC i un partit independentista és la que es repeteix més als consells comarcals catalans.

Pel que fa als ajuntaments, el PSC sustenta algunes alcaldies destacades als partits independentistes. És el cas, per exemple, de Roses, Bisbal d'Empordà o Montgat, on compta amb el suport de Junts. A altres ciutats, com Tortosa o les Franqueses del Vallès, la crossa del PSC és ERC.

Sens dubte, la gran ciutat que engreixarà aquesta llista serà la capital catalana. A Barcelona, Jaume Collboni té acordada l'entrada d'ERC al govern local, paralitzada ara per la convocatòria electoral. Es dona per fet que ERC governarà amb el PSC abans de l'estiu a la ciutat comtal si res no es torça.

Però els pactes es multipliquen si contemplem aquells municipis on l'alcalde és 'juntaire' o republicà i compta amb el PSC al govern. A la Garriga, Manlleu, Begues o Calonge i Sant Antoni, entre d'altres, el PSC recolza alcaldes de Junts. En altres localitats, ho fa a alcaldes d'ERC, com ara Manresa, Llinars del Vallès, Castelló d'Empúries o Torredembarra, on governa també Junts.

Queda clara, doncs, l'enorme vinculació dels socialistes amb els partits independentistes. Illa, que es presenta com a alternativa al 'processisme', manté per altra banda pactes amb ERC i Junts en desenes d'institucions. Cal veure si hi ha alguna possibilitat d'una ruptura total, tal com exigeix el PP, o bé si aquests acords constitueixen el preludi del Govern de la propera legislatura.

➡️ Política

Més notícies: