L'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, intervé durant l'acte de col·locació de la primera pedra de l'ampliació de Fira de Barcelona Gran Via, 4 de desembre de 2023

POLÍTICA

Hospitalet, el feu de Núria Marín on ERC va confirmar el fracàs de la seva estratègia

Els republicans estaven segurs de poder substituir el PSC a l'Àrea Metropolitana, res més lluny de la realitat

Núria Marín comunicava aquesta setmana que deixarà de ser l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat el pròxim 15 de juny. Continuarà sent senadora i totes les travesses la situen en un futurible Govern de Salvador Illa. Lligada a l'Ajuntament de l'Hospitalet des del 1995, ostentava la vara d'alcaldessa des del 2008.

Marín va liderar la Diputació de Barcelona a l'anterior legislatura i és, sens dubte, una de les persones amb més pes dins el PSC. El presumpte cas de corrupció del Consell de l'Esport la va esquitxar i, de fet, va ser detinguda el 2020. Finalment, Marín va ser absolta i lliure de càrrecs.

La renúncia de l'actual alcaldessa no va ser una sorpresa total, ja que diversos mitjans havien assenyalat fa un mes David Quirós com a possible substitut. Ningú no acaba de saber, però, per què Núria Marín renuncia un any després de les eleccions i què farà més enllà del Senat. La rumorologia apunta a possible consellera de Salvador Illa, encara que el líder del PSC només ha confirmat Núria Parlon.

Fotomuntatge Núria Marín i David Quirós amb un fons de l'Ajuntament de l'Hospitalet

L'Hospitalet de Llobregat, l'exemple més clar del fracàs d'ERC

El PSC ha guanyat totes les eleccions municipals a l'Hospitalet per golejada. El 2019, Marín aconseguia la seva primera majoria absoluta, mentre que ERC pujava amb força i passava de 2 regidors a 5. Era el moment en què els republicans somiaven substituir CiU a la Catalunya profunda i el PSC a l'Àrea Metropolitana.

Els de Junqueras van arribar a creure que era possible, que hi havia opcions de quedar-se el votant socialista de ciutats com Santa Coloma, Hospitalet o Badalona. En aquest sentit, van apostar molt fort a les passades municipals del maig. A 'Santaco' el candidat va ser Rufián, que va fracassar, i a l'Hospitalet van presentar Jaume Graells.

Potser els sona el nom de Graells. Va ser regidor del PSC de Núria Marín entre el 2011 i el 2022, i la persona que va denunciar les possibles males pràctiques al Consell de l'Esport de la ciutat. La denúncia va ser arxivada, però va generar molt de soroll, més encara quan ERC va confirmar que Graells era el seu candidat, canviant de jaqueta en pocs mesos.

L'actual alcaldessa de l'Hospitalet i candidata, Nuria Marín, intervé durant la cloenda de la Convenció Municipal del PSC a La Farga, el 2 d'abril del 2023, a l'Hospitalet de Llobregat, Barcelona, Catalunya

La campanya dels republicans va ser duríssima contra l'alcaldessa i responia a la voluntat de quedar-se amb l'electorat socialista. Tot i això, el resultat va ser desastrós. Esquerra va perdre un regidor i 6.000 vots, de manera que es va quedar amb 4 de 27. Núria Marín amb prou feines va acusar el desgast i va passar de 14 regidors a 13.

El PSC va triplicar en vots ERC a l'Hospitalet el maig passat del 2023. Jaume Graells és el cap de l'oposició, és cert, però el seu pes al consistori és el mateix que el del PP i gairebé igual que Vox i els Comuns. No és un resultat anecdòtic, és la constatació d'una estratègia fallida d'Oriol Junqueras.

Deu anys després de la consulta del 9-N, ERC té gairebé els mateixos diputats que aleshores al Parlament. No ha aconseguit el sorpasso a cap ajuntament de Barcelona i molts dels alcaldes que va aconseguir el 2019 ja no ostenten el càrrec, com a Figueres, Lleida o Tarragona.

Els republicans hauran de reorientar el full de ruta aquest novembre, després de finalitzar una etapa. Els toca decidir què volen ser de grans, després d'adonar-se que no seran el nou PSC a llocs com l'Hospitalet. Mentrestant, Núria Marín se n'ha anat quan ella ho ha decidit després de guanyar quatre eleccions consecutives.

➡️ Política

Més notícies: