Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós
POLÍTICA

Guerra total entre PP i Vox

Feijóo perd totes les opcions d'optar a la investidura

Debacle a Gènova. En qüestió d'hores, Alberto Núñez Feijóo no només ha perdut la batalla per controlar la Mesa del Congrés sinó també la unitat de la dreta davant del bloc “sanchista”. La retirada del suport de Vox al PP per la presidència de la cambra agreuja la crisi a l'espai conservador.

La decisió de Vox de votar el seu propi candidat ha estat precedida per la negativa del PP d'oferir una butaca als d'Abascal a la Mesa. Cuca Gamarra i Feijóo han vist amb cara de circumstàncies com els 33 diputats de Vox votaven el seu candidat. Això era precisament el que el PP havia intentat evitar tant sí com no en els últims dies.

El Partit Popular no només ha perdut la batalla amb el PSOE, sinó que a més a més queda en minoria absoluta. La candidata popular ha obtingut 139 vots davant dels 178 de la candidata socialista. Això acaba definitivament amb les poques opcions que Feijóo tenia d'arribar a la Moncloa.

Feijóo, una mica més aïllat

A Vox assenyalen que “és la segona vegada en democràcia que la tercera força parlamentària no està representada a la Mesa”. Una anomalia que atribueixen “a la manca de voluntat del PP”, i que justifica que hagin votat el seu propi candidat a la presidència i la vicepresidència.

El panorama per als de Feijóo és desastrós. Gènova havia refredat les negociacions amb el PNB precisament pel temor a perdre els 33 diputats de Vox i quedar en flagrant minoria davant del bloc del PSOE. Al final s'han quedat sense la majoria de la Mesa i han perdut els diputats de Vox.

Primer pla d'Alberto Nuñez Feijóo amb cara seriosa

Mantenir la unitat dels 171 diputats era clau per continuar endavant amb la batalla per la investidura, però ara tot ha canviat. Al PP ja reconeixen soterradament que s'ha activat la via oposició, encara que en públic insisteixen en la intenció d'explorar la investidura. La gravetat de la situació deixa Feijóo una mica més tocat.

Ruptura entre PP i Vox

A Vox veuen el lleig del PP com la confirmació de les seves intencions de buscar un govern en solitari amb suports externs. Al partit de Santiago Abascal, l'enuig és monumental. Consideren que això pot ser un punt d'inflexió a la ja per si minvada relació entre els dos partits.

Amb la ferida del govern de Múrcia encara oberta, això d'avui augmenta la desconfiança entre els dos partits. Pel PP, Vox és un llast a l'hora de conformar majories amb altres partits com el PNB. Per a Vox, el suport dels seus diputats al PP ha d'anar lligat a un compromís inequívoc amb la seva presència al Govern.

Ara comença una carrera a contrarellotge per reconstruir els ponts amb Vox si Feijóo vol optar a l'encàrrec del Rei de formar govern. Només la majoria de 171 en què insistia la cúpula del PP permetria mantenir el pols a Pedro Sánchez. Cosa que sembla ja del tot improbable.

➡️ Política

Més notícies: