Muntatge amb un pla mitjà curt d'Aurora Madaula parlant a la tribuna del Parlament i un altre pla mitjà curt de Laura Borràs amb la boca lleugerament oberta
POLÍTICA

La guerra interna a Junts entra en una nova fase

La tornada d'Aurora Madaula després de dos mesos de baixa reobre l'enfrontament entre els dos sectors

Aurora Madaula s'ha reincorporat aquest dilluns a la Mesa del Parlament, segons va avançar l'agència de notícies ACN. La diputada torna després de dos mesos de baixa, després de denunciar per assetjament masclista companys del seu propi partit. El seu retorn reactiva la comissió de recerca interna de Junts i obre una nova batalla pel poder dins del partit.

Aurora Madaula és propera al sector de la presidenta del partit, Laura Borràs, enfrontada al sector oficialista que encapçalen Jordi Turull i Josep Rull. Cal recordar que el grup va acabar arxivant l'altra denúncia presentada per Cristina Casol, ara al grup mixt. Madaula es converteix així en la darrera bala dels díscols contra la direcció.

La denúncia d'Aurora Madaula va activar el protocol intern contra l'assetjament que obliga a resoldre l'expedient en un màxim de trenta dies. Tot i això, el procés es va interrompre per la baixa mèdica sol·licitada per la diputada a principis de desembre. El seu retorn torna a reobrir la investigació, i amb ella una nova batalla a Junts.

La ferida oberta de Junts

Aurora Madaula ha anunciat el seu retorn després que la seva companya, Cristina Casol, perdés la batalla contra el sector oficial del partit. La mateixa Casol va denunciar la setmana passada la imparcialitat de la comissió de garanties. Ho va fer penjant una foto de Carles Bosh, president de Junts al Maresme, amb Quim Jubert, instructor de l'expedient de la denúncia contra el mateix Bosch.

Carles Bosch va ser denunciat per “faltes molt greus” per una intervenció contra Aurora Madaula al Consell Nacional de Junts. Casol se solidaritza amb la seva companya assenyalant la connivència de la comissió de garanties amb els denunciats. Ara, Aurora Madaula respon tornant a la primera línia per continuar donant guerra.

La diputada ha publicitat el seu retorn a les xarxes socials amb una paraula, “tornar”, i una foto significativa. Es tracta del llibre “L'amor de les belles obreres”, de la líder feminista de la Unió Soviètica, Aleksandra Kollontai. Els partidaris del sector de Laura Borràs van animar Madaula a continuar lluitant pel poder davant de la vella guàrdia convergent.

Magda Oranich, assenyalada

A la foto juntament amb Carles Bosch i Quim Jubert apareix també Magda Oranich, a qui el sector Borràs acusa d'estar darrere de tot. És coneguda l'animadversió que Oranich, una convergent de primera hora, té cap a Laura Borràs. Fins i tot va ser formalment represa per les seves contínues declaracions contra Borràs als mitjans, que trenquen amb la deguda neutralitat del seu càrrec al capdavant de la comissió de garanties.

Fa uns dies, Oranich va acusar Madaula i Casol d'utilitzar el feminisme per lliurar les seves pròpies batalles internes dins del partit. Unes declaracions que segons el sector afí a Borràs demostren la manca de garanties de la comissió. Magda Oranich està assenyalada com el cervell del viratge de Junts cap a la vella Convergència.

Laura Borràs va reaparèixer aquest dilluns al programa 3/24, per oferir la seva versió més radical en temes com els pactes a Madrid i la guerra contra ERC. La presidenta de Junts és conscient que hi ha una operació Puigdemont-Turull per limitar la presa de decisions i acabar apartant-la del partit. Però la projecció que li permet el càrrec de presidenta i el retorn de Madaula deixen la guerra oberta.

➡️ Política

Més notícies: