Muntatge amb Santiago Abascal mirant a l'horitzó mentre aplaudeix i Giorgia Meloni somrient i saludant amb la mà esquerra
POLÍTICA

El grup de Vox i Giorgia Meloni serà finalment la tercera força a Europa

Un moviment després de les eleccions del 9-J permet a Conservadors i Reformistes superar els Liberals

Segueixen els moviments a Europa per configurar els grups al Parlament Europeu i també els seus principals òrgans. Mentre tot apunta que Úrsula von der Leyen serà reelegida presidenta de la Comissió, un moviment les últimes hores ha provocat un canvi en la composició de l'europarlament.

Conservadors i Reformistes (ECR), l'eurogrup format per Vox i els Germans d'Itàlia de Giorgia Meloni, s'han convertit en la tercera força del Parlament Europeu. Aquest grup, que també compta amb la presència de Demòcrates de Suècia (SD) i Llei i Justícia de Polònia (PiS) entre d'altres, ha 'fitxat' 11 eurodiputats que estava sense grup. Un moviment que els permet sumar ara 83 representants i, així, superar els Liberals (Renew Europe), que en van obtenir 80 el 9 de juliol passat.

Jorge Buxadé en un míting de Vox a Valladolid

Guillaume Peltier, Marion Maréchal i Laurence Trochu, del partit francès Reconquista, han estat alguns d'aquests fitxatges que permeten ECR convertir-se en la tercera força al Parlament. Cinc representants del partit Aliança per la Unió dels Romanesos, Aurelijus Veryga de Lituània, Kristoffer Storm de Dinamarca i Ivaylo Valchev de Bulgària són les altres incorporacions del grup de Meloni, Abascal i companyia.

Quines conseqüències poden tenir aquestes incorporacions?

Ara mateix, després de les eleccions del 9 de juny, el Partit Popular Europeu és el grup majoritari a Europa amb 190 diputats. El segueixen els socialdemòcrates amb 136, que tenen previst mantenir la seva històrica aliança juntament amb PPE i els Liberals (80), ara superats ECR amb 83. En cinquena posició hi ha Identitat i Democràcia, que en va sumar 58.

D'aquesta manera, gràcies a aquestes noves incorporacions, la nova dreta europea està en disposició de fer el sorpasso als socialdemòcrates si aconsegueixen unir els dos grups existents avui a l'eurocambra. Si Identitat i Democràcia (és a dir, Le Pen, Matteo Salvini i el neerlandès Geert Wilders entre d'altres) i ECR aposten per fusionar-se (cosa que s'ha plantejat, però que mai no s'ha fet realitat), sumarien 141 diputats, sent així la segona força a Europa.

Muntatge de fotos de Marine Le Pen, Víktor Orban i Geòrgia Meloni, tots tres amb rostre seriós

Tot i això, independentment d'aquesta possibilitat, el que sí que és cert és que els dos grups encara podrien augmentar properament els seus representants. I el cas més clar és el de Viktor Orbán. A l'anterior legislatura, el líder conservador d'Hongria va marxar del Partit Popular Europeu i ara està sense grup. Una unió entre ID i ECR facilitaria el panorama perquè el seu Fidesz (11 eurodiputats) s'hi sumés, encara que, tot i que no hi hagi fusió, també ha sonat la possibilitat que s'acabi integrant finalment a ECR, que escalaria així fins als 94 eurodiputats.

➡️ Política

Més notícies: