Imatge de la candidata del PSC per Girona Sílvia Paneque junt a Salvador Illa
POLÍTICA

El Govern de Salvador Illa ja parla d'apujar impostos

La consellera Paneque avança que caldrà apujar el cànon de l'aigua: primeres reaccions polítiques

El nou Govern del president Illa posa sobre la taula gravar més el consum de l'aigua per finançar infraestructures hídriques. Així ho ha explicat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, en una entrevista per a El Periódico. "Si hem de fer més infraestructures dʻaigua, cal finançar-les", ha assenyalat la consellera.

L'objectiu és una inversió ni més ni menys que de 2.300 milions d'euros fins al 2040. Si es compleix aquest pla, Catalunya es podria garantir el 2027 el 70% del consum d'aigua amb els seus propis recursos. I segons el Govern, aquest pla passa per un augment de la pressió fiscal, començant pel cànon de l'aigua.

El cànon de l'aigua és tribut finalista, que té com a objectiu "fomentar una utilització més eficient d'aquest bé", segons explica la web oficial de la Generalitat. “El cànon s'aplica segons l'ús que es fa de l'aigua, que pot ser domèstic, industrial, agrícola i ramader. Així mateix, les entitats subministradores d'aigua també han de pagar el tribut”.

Sílvia Paneque parlant davant d'un micròfon amb una bandera de fons.

Impostos i excedent de tresoreria per pagar infraestructures

En realitat, l'augment d'aquest impost no és cap sorpresa. Per contra, ja estava contemplat per l'anterior Govern d'ERC en les seves negociacions amb el PSC. Es tractava de la primera actualització del cànon des del 2017.

En particular, es contemplava que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) augmentés la factura en un 40% per a usos no-domèstics i un 28% per a usos domèstics. En total, aquesta pujada impositiva es traduiria en gairebé 100 milions d'euros més d'ingressos. D'aquesta manera, l'ACA passaria de 464 milions d'euros en ingressos a 612 milions d'euros.

Plànol mitjà de Pere Aragonès i Salvador Illa asseguts i donant-se la mà

Tota aquesta nova recaptació – unida a un excedent de tresoreria de l'ACA de 653 milions d'euros – es dirigirà a finançar infraestructures hídriques. En aquest sentit, la consellera Paneque explica que instal·lar una dessalinitzadora a la Costa Brava és “absolutament necessari per generar nous recursos”. Igualment necessari, diu la consellera, és la regeneració de l'aigua, sobretot a les comarques gironines, on les projeccions hídriques són força negatives.

El debat polític

Apujar impostos és sempre font de polèmica amb la resta de forces polítiques. D'entre totes, la que menys sembla preocupar la consellera Paneque és ERC. El motiu és que, fins fa res, estaven d'acord en aquesta qüestió.

En qualsevol cas, Paneque assenyala que “La realitat política és diferent” i que “haurem de negociar-ho amb Esquerra. Entenc que hi continuaran d'acord. Però haurem de veure quina és la posició dels Comuns i d'altres forces”.

Per la seva banda, el PP i Vox ja han plantejat les primeres crítiques a aquesta pujada del cànon. Els líders dels dos partits, Alejandro Fernández i Ignacio Garriga, respectivament, s'han pronunciat a les xarxes socials.

El líder popular es reafirma en la idea que, amb el nou Govern del PSC, “a Catalunya no arribaran més recursos, sinó més taxes i impostos”. Per la seva banda, Garriga parla de “malbaratament” i “exhaurir els catalans”:

Donada la majoria del tripartit al Parlament, cal esperar que aquesta legislatura posi sobre la taula encesos debats en matèria fiscal.

El PSC i els seus socis ho justificaran per la necessitat de finançar infraestructures crítiques. Per contra, l'oposició - Junts no s'ha pronunciat - és probable que posi l'accent a les despeses innecessàries de la Generalitat i a la pressió fiscal sobre les classes mitjanes.

➡️ Política

Més notícies: