Salvador Illa, en un segon pla, mira atentament Pere Aragonès, en primer pla, mentre aquest parla des del seu escó al Parlament
POLÍTICA

El Govern presumeix d'incomplir els seus acords amb el PSC

No només no s'ha avançat res en el projecte del Hard Rock, sinó que la Generalitat en treu pit al Parlament de Catalunya i encara sense pressupostos per al 2024


"Li puc assegurar que el projecte de pressupost per a l'any 2024 que hem elaborat no incorpora cap partida vinculada al projecte que esmenta. Com tampoc no ho incorporaven els pressupostos de l'any passat", deia aquest dimecres la consellera d'Economia de la Generalitat Natàlia Mas en referència al Hard Rock.

Fa tot just un any, ERC pactava amb el PSC els pressupostos a canvi d'aprovar definitivament el pla urbanístic durant el primer semestre i mantenir la disponibilitat dels terrenys. El gener del 2023, el president d'ERC assegurava que el Hard Rock seguia el seu curs administratiu i que, "sense cap dubte", seria una realitat.

El que passa és que en un any no s'ha avançat res i els dirigents d'Esquerra juguen, literalment, al gat i al ratolí. A mitjan any, el conseller de Salut, Manel Balcells, demanava abandonar el projecte del Hard Rock. Poc després, el Delegat de la Generalitat a Tarragona, Àngel Xifré, el desautoritzava. Assegurava que Balcells parlava a "títol personal" i que res no havia canviat en referència al projecte.

Aquesta mateixa setmana la portaveu dels republicans, Raquel Sans, assegurava que no era un projecte del partit, sinó de la majoria del Parlament. I la seva consellera d'Economia anava més enllà i treia pit de no destinar ni un euro al projecte en els pressupostos del 2024. Veure per creure: presumir de no complir un dels teus acords amb el principal partit de l'oposició i jugar a distreure cada vegada que obres la boca.

Es pot estar a favor o en contra del Hard Rock. És un debat complex, on es barreja la necessitat econòmica de Tarragona i el seu entorn i un projecte que agrada als alcaldes de la comarca, però amb dubtes reals del seu futur. Més quan el Govern de la Generalitat hi està a favor i en contra, ho defensa a Tarragona i ho amaga a Barcelona.

Els pressupostos de 2024, sense el Hard Rock

"En cap moment no s'ha dit el contrari, de fet, quan es governa, a un li toca fer coses que no li agraden", assegurava el Delegat de la Generalitat a Tarragona. El problema és que en un any no s‟ha avançat i ni s'ha aprovat el Pla Director Urbanístic, quan era un compromís amb els socialistes.

imatge del míting final a Barcelona d'Esquerra Republicana amb Oriol Junqueras, Pere Aragonès, Laura Vilagrà i Ernest Maragall

Quan un incompleix les promeses amb qui ha pactat alguna cosa, té dues opcions. Una és assumir la sentència, esmenar-la i recuperar la confiança de l'altre. La segona és explicar allò que ha passat, justificar el teu canvi d'opinió i buscar nous socis. El Govern de Pere Aragonès no n'ha fet cap de les dues. Ha optat per una tercera: vendre com un èxit l'incompliment de l'acord i esperar que el PSC torni a pactar amb tu els números. Insòlit.

Qualsevol executiu hauria de tenir opinió i prendre partit en decisions estratègiques per als ciutadans. Governar implica mullar-se, encara que això impliqui perdre socis, l'estabilitat i fins i tot el poder. Vol ERC el Hard Rock a Vila-Seca? La resposta hauria de ser senzilla.

➡️ Política

Més notícies: