Muntatge amb dos primers plànols de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz amb cara de preocupació i de fons una imatge difuminada del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

El Gobierno de coalició, el menys transparent des que hi ha registres

Digues-me de què presumeixes.

Exigir transparència als adversaris quan ets a l'oposició té certs riscos i, ara, el PSOE i Sumar ho estan experimentant en carn pròpia. Que Rajoy i els seus ministres no eren un prodigi pel que fa a claredat i dades obertes és ben sabut, però sembla que no n'hi havia per tant. Pedro Sánchez i els seus socis estan convertint el gallec i els seus gabinets en un exemple a seguir. Per què? Doncs perquè el Gobierno de coalició és el més opac des que hi ha registres.

Portal de la Transparència

Les dades, a més, no procedeixen de cap estudi fosc i de part. Segons informa Vozpópuli, Pedro Sánchez i els seus socis de Sumar, abans Unidas Podemos, han desestimat més d´una sol·licitud d´informació per dia des que governen.

Quan Pedro Sánchez governava en solitari, la mitjana de desestimacions era de 0,62 diàries. I quan governava Rajoy, de 0,43. En suma: digues de què presumeixes i et diré què et manca. L'esquerra fa de la capa un saig.

Registres

Les dades més antigues del Portal de Transparència daten del 4 de març del 2015. Des d'aleshores i fins al 22 de juny del 2023, s'han denegat 2.287 peticions. Sánchez, durant la segona legislatura, ha bloquejat l'accés a la informació en 1.417 ocasions.

A la primera, ho va fer en 363 ocasions. Rajoy ho va fer en 507: 207 a la seva primera legislatura i 300 a la seva segona.

Amb tot, les pitjors dades són les que tenen a veure amb la legislatura passada, la que va abastar des del 8 de gener del 2020 fins a l'última dissolució de les cambres. Com a mitjana, es van denegar 1,12 peticions diàries.

El pitjor és que les últimes dades són del 22 de juny del 2023, així que la mitjana serà més alta quan es coneguin les dades íntegres de la legislatura. Qui més denega és, curiosament, Fernando Grande-Marlaska. Ho ha fet gairebé 400 vegades.

Després apareix el Ministeri de Transports, amb 194 denegacions, i, a continuació, Presidència (125) i Hisenda (117) El Ministeri d'Igualtat va bloquejar 68 peticions d'informació. Gairebé totes tenien a veure amb cert viatge d'Irene Montero i les seves col·laboradores més properes als Estats Units. Van ser, és clar, a bord del Falcon.

Batrà Pedro Sánchez el seu particular rècord? S'admeten apostes, però la realitat és tossuda i ens dóna moltes pistes.

➡️ Política

Més notícies: