El Govern anuncia el traspàs de la immigració: com i què inclourà
Des de Junts insisteixen que serà un traspàs 'integral' i Salvador Illa no va entrar en detalls
Gairebé per sorpresa, el president Illa va dir ahir al Parlament que Catalunya aviat tindrà les competències d'immigració. És a dir, que sembla que Pedro Sánchez compleix la seva paraula amb Junts i aprova el traspàs Dies abans d'aquest anunci, importants figures de Junts, com Jordi Turull, deien que el calendari es complia i que el traspàs seria efectiu abans de final d'any.
Per part del PSOE, la ministra del ram, Elsa Saiz, no s’ha sortit del guió. “El Gobierno compleix els seus acords i les coses van com han d’anar”, va dir la ministra Saiz aquesta setmana. És a dir, que Junts, el PSOE i el PSC transmeten la mateixa idea i van a l’uníson. A partir d’aquí, el dubte és el mateix que amb el sistema de finançament: com quedarà en realitat el traspàs.
La postura de Junts
Des de Junts parlen d'una “gestió integral” de la immigració. Si fos cert, això implicaria que 'de facto' Catalunya tindria la política migratòria d'un Estat. Perquè la gestió de la immigració no només implica assistència social o integració, sinó també qüestions com a estrangeria, permisos de residència, deportacions, entre altres.
En qualsevol cas, quan Junts va aconseguir aquesta concessió (a canvi de donar suport al decret òmnibus del PSOE), els juntaires ja parlaven de gestió integral. “Nosaltres volem les competències integrals d'immigració”, va dir Jordi Turull el gener passat. Així s'expressava el secretari general del partit en aquell moment:
Des d'aleshores, a Junts no s'han mogut ni un mil·límetre d'aquestes coordenades. Fins al punt que Jordi Turull també explicava fa una setmana que el traspàs és imminent i “amb totes les lletres”. Però a falta de conèixer alguna sorpresa, la llei és força explícita sobre l’abast del traspàs de competències.
Les dimensions del traspàs: incògnites
En teoria, el traspàs es faria mitjançant una llei orgànica que, en el seu moment, per exemple, va permetre el traspàs de les competències de trànsit. Aquest article de la Constitució (el 150.2) assenyala que "l’Estat podrà transferir o delegar a les Comunitats Autònomes facultats corresponents a matèries de titularitat estatal que per la seva pròpia naturalesa siguin susceptibles de transferència o delegació. La llei preveurà en cada cas la corresponent transferència de mitjans financers, així com les formes de control que es reservi l’Estat".
Amb aquest mandat de la Constitució com a teló de fons, la incògnita què aclarirà l'acord és en què significa aleshores “integral” Perquè si acudim a les declaracions de diferents membres del Govern, tampoc no s'aprecia la possibilitat d'un traspàs íntegre. I començant per la mateixa ministra Saiz, que preguntada per això es va limitar a dir que el traspàs seria dins del marc constitucional.
Com ja es va explicar a E-Notícies el juliol passat, el mateix president Sánchez va dir que el traspàs es donaria en virtut de l'article 138 de l'Estatut de Catalunya. I aquest article preveu tasques d’assistència social i col·laboració amb l’Estat en algunes matèries més importants, com “l'autorització de treball dels estrangers la relació laboral dels quals es desenvolupi a Catalunya”.
On sí que sembla que hi ha més marge competencial és al punt 3 del mateix article, que assenyala que “correspon a la Generalitat la participació en les decisions de l'Estat sobre immigració amb especial transcendència per a Catalunya i, en particular, la participació preceptiva prèvia a la Generalitat determinació del contingent de treballadors estrangers”.
I fa menys de dos mesos, el ministre Marlaska també rebaixava un eventual traspàs íntegre de competències. “Les competències de control de fronteres i d’immigració són una competència exclusiva de l’Estat i del Govern, i no són susceptibles de ser transferides”, va dir el ministre el passat 12 de setembre. I a això va respondre l’expresident Puigdemont dient: “Només avançarem si Catalunya rep la delegació integral de les competències en matèria d’immigració, que és el que vam acordar”.
¿Quines competències llavors tindrà la Generalitat? Doncs el cert és que fins que no es publiqui l'acord no es pot dir. Les declaracions presents i passades són contradictòries i Junts encara assegura que serà un traspàs íntegre. Així mateix, el president Illa ahir no va entrar en detalls i Albert Batet tampoc no va fer cap referència en les seves preguntes de control.
Més notícies: