Uns guàrdies civils, des del port de Hierro (Canàries) arrosseguen amb una corda una pastera plena d'immigrants subsaharians
POLÍTICA

El govern preveu que cada cop arribaran més immigrants il·legals a Espanya

La inestabilitat al Sahel i les 'calmes' estan darrere

Les crisis, sempre, colpegen més dur els més pobres. I com això, precisament, és el que passa a l'Àfrica; al Ministeri de l'Interior donen per fet que el que passa aquesta setmana a les Canàries no quedarà en fet aïllat. Primer va ser a Lampedusa i, ara, és a El Hierro i Fuerteventura. I no pararà.

Per milers

A les Canàries7, diari de Las Palmas, posaven xifres a la situació que desborda ja les Illes Afortunades. Els poc més d'11.000 veïns de l'illa d'El Hierro han vist arribar entre dilluns, dimarts i dimecres més de 1.200 estrangers.

Arribaven al petit port de La Restinga i ho feien a bord de piragües. Un, el més gran, va tocar port amb 271 persones a bord. Els immigrants es traslladen a bord de ferris de línia regular a Tenerife.

Inscriu-te al butlletí d'E-NotíciesLes NOTÍCIES DE VERITAT
Inscriu-t'hi

A altres illes la situació no és millor. Lanzarote ha rebut més de 400 i Fuerteventura més de 600. Què diu Interior? Que n'arribaran més. Així ho reflecteixen els informes que el govern espanyol té sobre la taula, segons publica El Mundo. El desig de les autoritats es evitar que passi el mateix que l'any 2020, quan van arribar més de 15 000 inmigrants a Canàries en només tres mesos.

'Calmas' i desesperació

Fernando Clavijo, el president de les Canàries, vincula la situació a les calmes marines, que faciliten la navegació entre agost i novembre. Alhora, exigeix al Govern un comandament únic com el que va activar Zapatero el 2006. Tot passa, a més, en un moment en què falten efectius policials a les Canàries. Entre Guàrdia Civil i Policia Nacional necessiten 700 efectius més.

Fins al 30 de setembre, uns 15.000 immigrants han arribat per mar a les Canàries. Això representa un 19,8% més que els que ho van fer en el mateix període de l'any passat. D'aquests, 3.500 ho han fet durant el darrer mes. El 2022, de gener a octubre, en van arribar 12.506.

La inestabilitat al Sahel en té la culpa. Burkina Faso, Mali, Guinea Conakri, Sudan, Níger i Gabon han patit cops d'estat o estan en guerra i el terrorisme islàmic repunta. També, com aquí, veuen apujar el preu dels carburants.

➡️ Política

Més notícies: