Primer pla de Joan Ignasi Elena parlant i alçant el braç dret cap endavant

POLÍTICA

Govern admet que ha augmentat el risc d'atacs terroristes de 'llops solitaris'

El Departament d'Interior posa l'accent en aquest tipus d'atacs i en què el context internacional ‘no ajuda’

El conseller Elena ha explicat que s'ha intensificat el risc d'atacs per part de llops solitaris. Es tracta de persones que actuen al marge d'organitzacions terroristes, però que hi estan motivades per elles. De fet, els darrers atemptats a Europa i a Austràlia mostren que la dinàmica dels llops solitaris s'intensifica.

En declaracions a RAC1, el conseller d'Interior ha assenyalat que el risc d'atemptat terrorista es manté al nivell 4. I ha posat l'accent que aquest risc ara mateix no prové d'una xarxa organitzada. D'altra banda, ha apuntat que el context internacional – la guerra a Gaza, fonamentalment – “no ajuda”.

Augmenta la propaganda

És el que s'anomena “jihad global”, que a tots els efectes és una crida a que qualsevol potencial terrorista faci la guerra pel seu compte. Es tracta d'una situació difícil de controlar i que exigeix la màxima coordinació entre forces policials, un ampli treball d'intel·ligència i un control del món virtual.

Pla detall dels Mossos d'Esquadra

De moment, el Ministeri de l'Interior ha deixat el nivell quatre d'alerta per a tot el país. A Catalunya, la situació exigeix una atenció especial perquè es tracta d'un dels focus islamistes d'Espanya i d'Europa. Els Mossos d'Esquadra ho tenen com una de les seves prioritats i els últims mesos hem pogut veure simulacres a estacions de tren.

Com ha explicat avui mateix el conseller Elena, el problema rau precisament que aquests terroristes solitaris poden actuar “amb allò que tinguin al seu abast”. Sense anar més lluny, l'Audiència Nacional ha decidit investigar el recent atac en un centre comercial de Badalona com un delicte de terrorisme. El presumpte terrorista va atacar amb una destral dins una coneguda cadena de menjar ràpid.

Així mateix, la propaganda a internet destinada a captar aquestes persones ha augmentat. Cosa que respon a la situació que es viu a la franja de Gaza. Això actua com un clar catalitzador de persones susceptibles de radicalitzar-se i que resideixen a països europeus.

➡️ Política

Més notícies: