Els vasos comunicants dels pressupostos de Sánchez i Illa: amb l'aigua al coll
ERC i Junts intenten aprofitar la debilitat dels governs central i català per guanyar protagonisme
Poques vegades en els darrers anys la política nacional, al Congrés dels Diputats, ha estat tan connectada amb la política catalana. L'ascens de Salvador Illa a la Generalitat ha vinculat d'una manera molt estreta el destí del Govern de Pedro Sánchez amb el de Catalunya, i això condiciona alhora l'actitud de partits com ERC i Junts. Sobretot aquest últim, que encara que no volen reconèixer-lo obertament acaben vinculant la negociació dels pressupostos a Madrid amb la dels comptes a Catalunya.
Junts, que busca qualsevol escletxa per guanyar protagonisme a Catalunya, intenta aprofitar l'estret marge del PSC per tensar la corda a Madrid. Puigdemont sap que Illa en tindrà prou amb ERC i Comuns per aprovar els comptes del 2025, però també que el PSC necessita ampliar la majoria parlamentària per evitar disgustos. I també com una forma de pressió a ERC i Comuns, que estan aprofitant la seva exclusivitat per imposar les demandes al govern socialista en minoria.
Sense marge de maniobra a Catalunya, on el PSC s'ha decantat clarament per uns pressupostos d'esquerres sense baixa d'impostos, Junts vol utilitzar els gots comunicants per pressionar Madrid. Insisteixen que el sostre de despesa és clau per augmentar els recursos de la Generalitat, i que sense aquesta condició és difícil negociar els comptes a Catalunya. El Govern ja assumeix que Junts votarà en contra dels pressupostos, i els de Puigdemont, encara que se'n fan els durs, busquen noves oportunitats per guanyar protagonisme i condicionar la política catalana des de Madrid.
Junts vol ser el factor decisiu a Catalunya i Madrid
Un element clau en aquest subtil joc polític és el protagonisme que ha aconseguit ERC amb la negociació del finançament singular amb el PSC. Això ha permès que els republicans, contra tot pronòstic i enmig de la pitjor crisi que travessa la formació durant dècades, siguin decisius a Madrid i sobretot a Catalunya. Esquerra no governa de facto, però és el soci preferencial del govern en minoria del PSC, ia més lidera una ambiciosa reforma del sistema finançament autonòmic.
Davant això, Junts intenta competir imposant a Pedro Sánchez dures condicions reduir a zero el dèficit català per als pressupostos o pujar el sostre de despesa per a la Generalitat. "Estem negociant a Salvador Illa que compta amb més recursos", va dir recentment el vicepresident de Junts Antoni Castellà. A canvi exigeixen una rebaixa fiscal per treure la soga del coll dels contribuents, a la comunitat autònoma on es paguen més impostos de tot Espanya.
Com ha fet fins ara, Puigdemont tensarà al màxim la corda però tenint sempre cura de no trencar-la. La seva voluntat és canviar les tornes perquè ERC deixi de ser un factor decisiu a Catalunya i Madrid i Junts passi a ocupar aquest paper. Més enllà dels pressupostos, la plana més gran de Junts, amb Turull al capdavant, li recorden a Pedro Sánchez que la seva entesa és imprescindible per a l'estabilitat parlamentària dels governs de PSOE i PSC a Madrid ia Catalunya.
ERC i Comuns consoliden la seva aliança amb el PSC
Si Junts veu als pressupostos de Madrid i Catalunya un got comunicant per guanyar influència, ERC i Comuns també aprofiten el camí d'anada i tornada en aquest cas per consolidar la seva aliança amb els socialistes. Els Comuns van salvar el desastre electoral amb un acord de govern que els permet ser decisius en temes com l'habitatge, i alhora marcar múscul esquerrà en oposició a un PSC dret. El mateix passa amb Sumar a Madrid, així que tant Comuns com els de Yolanda Díaz necessiten aprovar els pressupostos de Sánchez i Illa per seguir al poder mentre resolen les seves crisis internes.
Això d'ERC és encara més evident, perquè la seva aliança estratègica podria acabar consolidant-se del tot si Oriol Junqueras s'imposa al congrés del partit el 30 de novembre. Illa confia que la victòria de Junqueras aplanarà el camí perquè ERC entri al govern, cosa que seria un pas definitiu per estabilitzar la legislatura. Això suposaria l'aïllament definitiu de Junts i implicaria un risc evident que seria la complicació de les relacions entre el PSOE i Junts a Madrid.
ERC també veu amb recels el protagonisme de Junts a Madrid, així que necessita fer nous passos per consolidar-se com a soci preferencial dels socialistes al Parlament. La idea de Junqueras és clara, i és que en aquests moments només la influència d'Esquerra als governs central i autonòmic permeten continuar sostenint el seu relat. En canvi, els socialistes intenten convèncer Junts que salvar els pressupostos de Pedro Sánchez els obrirà les portes per a ambicioses concessions al govern català.
Sánchez ho té molt més difícil que Illa per aprovar els pressupostos, però és clar que en les negociacions els uns i els altres, tant al govern com a l'oposició, utilitzen els vasos comunicants per treure'n profit.
Més notícies: