Imatge de Pere Aragonès, president de la Generalitat, amb David Mascort, conseller d'Acció Climàtica
POLÍTICA

El Govern no pot portar aigua des de Tarragona encara que vulgui: ho diu la seva gent

El conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, vol portar vaixells amb aigua a Barcelona per poder combatre la sequera


Catalunya pateix la pitjor sequera dels darrers 100 anys i el Govern torna a arribar tard. Sense els deures fets —les dessalinitzadores només produeixen la meitat de l'aigua— toca tirar de solucions imaginatives, quin remei. La conselleria d'Acció Climàtica de la Generalitat estudia diverses opcions. Una d'aquestes sondeja la possibilitat de portar aigua en vaixells des de diversos llocs a Barcelona, entre ells Tarragona.

El conseller d'Acció Climàtica de la Generalitat, David Mascort, insisteix que és una possibilitat real. A finals de novembre va explicar que l'arribada en vaixells carregats d'aigua per proveir Barcelona era “l'últim recurs”. Ara, però, les tornes van canviant i el conseller, d'ERC, ja normalitza aquesta opció, que ja no es veu tan hipotètica.

Imatge de David Mascort, conseller d´Acció Climàtica de la Generalitat, en una roda de premsa

Dimecres passat, 6 de desembre, ja apel·lava a la "solidaritat territorial" per poder-ho dur a terme, en clara al·lusió als tarragonins. Tot i així, el pla no es podria dur a terme encara que la Generalitat vulgui.

"Les infraestructures no estan preparades"

I és que des del mateix partit, Esquerra Republicana, expliquen que no hi ha viabilitat ara mateix. El recurs per portar aigua a la ciutat comtal sortiria de l'excedent del minitransvasament del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT). El president del CAT és Joan Alginet, membre d'ERC i portaveu del grup municipal republicà a Deltebre.

Imatge de Joan Alginet, president del Consorci d'Aigues de Tarragona i membre d'ERC

La funció del CAT, el president del qual, Joan Alginet, és designat per la Generalitat, és potabilitzar, controlar la qualitat i distribuir posteriorment l'aigua de les Terres de l'Ebre als 46 municipis i 26 indústries consorcials entre Tarragona i les mateixes Terres de l'Ebre.

Més enllà de la figura del president, el consell d'Administració el conformen representants d'Ajuntaments, com ara l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, o l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. I també el Delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré. La taula del Consell d‟Administració del CAT la complementen dos representants d'empreses de l'entorn. Així mateix, també la conformen dos membres més en representació de la Comunitat de Regants del Delta de l'Ebre.

Ni infraestructures, ni canonada

Doncs ha estat el mateix Alginet qui ha avisat el Govern de quelcom molt bàsic. Segons explica, no hi ha cap canonada per portar aquesta aigua des de l'Ebre fins al Port de Tarragona. Dit amb altres paraules: el Consorci d'Aigües de Tarragona “no té les infraestructures habilitades i preparades” per fer arribar aquesta aigua fins a un vaixell.

Tot això es deu a la canalització que es va fer per enviar aigua del minitransvasament de l'Ebre a Palma de Mallorca, i que va quedar en desús als anys noranta. Aquest branc va cedir i ara forma part de la xarxa de l'empresa municipal d'aigües de Tarragona, Ematsa.

El pla, inviable avui dia

Des del CAT descarten fer “una conducció alternativa pròpia” per connectar la xarxa principal del consorci fins al port.

"És un cost important. A més, no està previst, ni contemplat als pressupostos", sosté el president del CAT, de manera que no hi ha debat.

Alginet també explica que "en un hipotètic escenari" d'haver d'enviar aigua a Barcelona, s'hauria de fer un exhaustiu estudi previ de consum i despeses. Quelcom que, segons diu, en cap cas no s'ha fet.

Plànol curt de l'E.D.A.R. Gavà-Viladecans

"Abans d'aquesta mesura, cal explorar altres escenaris"

Des de la Plataforma de Defensa de l'Ebre també mostren les seves reticències amb la iniciativa. Sostenen que no és el millor moment per fer el pla. Segons expliquen, els excedents que vendria el CAT es traurien d'un tram final del riu "amb molt de dèficit d'aigua i sediments".

Susanna Abella, portaveu de la Plataforma, diu que "abans d'arribar a aquesta mesura cal explorar altres escenaris". "L'Ebre no sempre pot resoldre els problemes d'aigua de l'entorn metropolità", ha explicat.

Finalment, el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Salvadó, va recordar que, en cas de fer-se, el recurs sortiria de l'excedent del minitransvasament del Consorci d'Aigües de Tarragona. El territori "no és amo d'aquesta aigua" des de fa trenta anys, diu.

➡️ Política

Més notícies: