Primer pla de Gabriel Rufián, polític d'Esquerra Republicana, amb la mirada perduda al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Gabriel Rufián critica el Govern de Pere Aragonès

'Sobrerepresentació d'atur, racisme i pobresa'

Fa temps que Gabriel Rufián, líder d'ERC al Congrés dels Diputats, ha esdevingut un vers lliure dins del seu partit. El republicà ja no dubta a retuitejar missatges encara que vagin en contra de la formació. És el que ha fet arran de la polèmica sobre el fracàs escolar a Catalunya.

Aquest dimarts s'ha fet públic el darrer estudi PISA sobre el nivell acadèmic. Catalunya és la comunitat on més baixa el nivell en matemàtiques, ciències i comprensió lectora i ja està per sota de la mitjana espanyol i de la resta de països de l'OCDE. Una cosa que el Govern de Pere Aragonès ha atribuït a la sobrerepresentació d'alumnes estrangers a les aules catalanes.

El posicionament d'Ensenyament ha generat indignació a l'esquerra. L'activista social María Dantas ha respost que el que hi ha és “sobrerepresentació de racisme institucional”. Ha fet esment a “l'aplicació de polítiques i pràctiques educatives públic privades que continuen excloent la població migrant”.

Gabriel Rufián ha retuitejat aquest missatge que critica el “racisme” del Govern, administrat pel seu propi partit. Al missatge retuitejat per Rufián s'acusa el Govern d'ERC de "sobrerepresentació de l'atur, el racisme, l'exclusió social, la islamofòbia, la pobresa, la salut mental i la xenofòbia".

Batalla orgànica a Esquerra

Fa temps que Rufián assenyala com un dels culpables de la “traïció” d'ERC al projecte independentista. El dirigent republicà va estar a la corda fluixa, però Oriol Junqueras el va reforçar repetint com a número u al Congrés. La seva posició és clau per a la bicefàlia existent al si de la seva formació.

Junqueras i Aragonès estan embrancats en una pugna soterrada pel control del partit. A l'horitzó hi ha les eleccions catalanes del 2025, en què Pere Aragonès vol tornar a repetir com a candidat. Però Junqueras, rehabilitat gràcies a l'amnistia, no s'ha descartat presentar-se.

Primer pla de Gabriel Rufián amb cara de preocupació

Si Junqueras guanya el pols a Aragonès, consolidarà l'estructura de poder completada per Gabriel Rufián i Marta Rovira. Per això a Rufián tampoc no li suposi un inconvenient atiar el Govern de Pere Aragonès. Tot i que a més de les batalles orgàniques també hi ha diferències ideològiques de fons.

Més a prop de Podemos?

Fa temps que Gabriel Rufián sembla sentir-se més còmode a l'espai de Podem que a l'independentisme. El de Santa Coloma ha estat objecte d'esclats i insults per part de l'independentisme radical. En canvi, ha estat rebut amb abraçades i petons en actes de Podemos al crit de 'sí que es pot'.

El dirigent republicà ha estat un dels principals detractors de Sumar contra el veto a Irene Montero. Sempre que té ocasió dedica una picada d'ullet a les 'ministres' de Podem. I malgrat les diferents estratègies en la qüestió nacional, en matèria social comparteix molt més amb els habitants que amb el seu propi partit.

Fins i tot s'ha arribat a especular que Rufián abandonés ERC per anar a Podem. La coordinadora dels morats a Catalunya, Conchi Abellán, ha dit que Rufián i ERC no són el mateix, i que el polític “té els braços oberts” als comuns. La seva crítica al Govern Aragonès alimenta encara més les especulacions.

➡️ Política

Més notícies: