Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya
POLÍTICA

Carles Puigdemont parla de fracàs escolar a Catalunya i li surt malament

Li recorden quina és la causa principal

El darrer informe PISA conegut aquest dimarts és especialment alarmant per a Catalunya. Els catalans són els que cauen més en matemàtiques i comprensió lectora, i ja estan per sota de la mitjana de la resta d'Espanya i dels països de l'OCDE. Carles Puigdemont ha estat un dels primers a reaccionar.

Per a l'expresident i líder de Junts, es tracta d'“un problema alarmant” i cal “impedir urgentment que es converteixi en estructural”. Puigdemont adverteix que “ens juguem el país i el model de societat forjat durant generacions”. A més, critica els “debats mal enfocats” i una “política poc competent i acomplexada”.

Així ho ha expressat en un missatge a la xarxa social X (Twitter), però pels comentaris no sembla haver convençut els catalans. La majoria assenyala l'arribada massiva d'alumnes estrangers com a principal problema del fracàs escolar. Cosa que ha reconegut fins i tot el mateix departament d'Ensenyament.

Preocupats per l''allau migratòria'

El tuit de l'expresident ha suscitat prop de 500 missatges, en què hi ha anàlisis per a tots els gustos. S'esmenten causes com ara el model educatiu, el control polític o que Catalunya no sigui independent. Però la gran majoria assenyala un mateix problema, la presència massiva d'alumnes estrangers.

Un comentari parla de “massa gent nouvinguda, que no s'hi integra i amb un dèficit important en aprenentatge”. Un altre lamenta que “ens arriba la immigració amb menys nivell intel·lectual i se'ns en va la joventut més ben preparada”. Molts parlen de “allau migratòria” i necessitat “urgent” de control.

Aula d'una escola amb alumnes de primària aixecant el braç

Entre els missatges destaca una teoria conspirativa, la de l'enviament d'immigrants com un pla pervers de l'Estat espanyol per “desnacionalitzar” Catalunya. “Importem incultura, analfabetisme i pèssims valors morals (aliens als nostres)”, diu un usuari. Un altre afirma que el problema és "la brutal immigració organitzada per l'Estat espanyol, amb famílies de tot origen i llengües que a més tenen una mitjana de tres fills".

Altres punts de vista

El Departament d'Ensenyament va assenyalar la sobrerepresentació d'alumnat estranger com a causa del fracàs escolar. És la primera vegada que el Govern ho reconeix obertament. Tot i que per a altres partits, es tracta d'una excusa per amagar els errors propis de la gestió educativa.

La CUP ha considerat molt greu la declaració d'Ensenyament i demana una rectificació immediata. El diputat Carles Riera afirma que "els resultats escolars expressen desigualtats socials i mancances en les polítiques governamentals, no causes atribuïbles a les característiques de l´alumnat".

Jéssica Albiach, d'En Comú Podem, afirma que “els reptes són molts” i ha apel·lat als “consensos” per donar resposta al problema. Demana "un gran pacte d'educació" que inclogui la comunitat educativa. Una lectura que tampoc n'ha convençut gaires, que continuen posant el focus en altres causes.

➡️ Política

Més notícies: