Primer pla de Gabriel Rufián assenyalant Oriol Junqueras molt somrients
POLÍTICA

Gabriel Rufián: de 18 mesos a més de 10 anys al Congrés dels Diputats

Afronta la seva tercera legislatura molt qüestionat

“En 18 mesos deixaré el meu escó per tornar a la política catalana”. Això va prometre Gabriel Rufián el desembre del 2015 després de ser designat cap de llista d'ERC a les eleccions generals. El 13 de gener del 2016 va ser elegit diputat, i ara es presenta a una nova elecció per prolongar durant més d'una dècada la seva vida política al Congrés.

Gabriel Rufián, número u de les llistes d'Esquerra, sortirà elegit diputat amb tota seguretat el proper 23-J. Dels 18 mesos promesos el 2015 als més de deu anys si compleix tota la legislatura fins al 2027. El de Santa Coloma de Gramenet afronta la tercera legislatura més qüestionat que mai dins de l'independentisme i del seu propi partit.

La promesa incomplerta de Rufián

Gabriel Rufián va iniciar el seu camí com a activista amb Súmate, entitat que promou l'independentisme català entre la comunitat castellanoparlant. El 2015 va saltar a la fama després de la seva intervenció a la Diada de l'11 de Setembre. Esquerra s'hi va fixar i el va triar per encapçalar les llistes a les generals.

Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020

El candidat va prometre que cap membre d'ERC no estaria “ni un dia més dels 18 mesos que marca el full de ruta” del procés. El pla de Rufián era “marxar” del Congrés quan Catalunya proclamés la independència. “Si és menys de 18 mesos millor, si és més, pitjor, però no hi serem ni un dia més”, va insistir.

Es reivindica

Gabriel Rufián es disposa a romandre una legislatura més al Congrés dels Diputats, fins al juliol del 2027. El líder d'Esquerra a Madrid cobra un sou públic de 129.747,23 euros anuals. Això, sumat al sou de portaveu i les dietes, suma més d'un milió d'euros pels deu anys de propina com a diputat.

El número u d'ERC a les llistes s'ha reivindicat aquest dilluns en una entrevista a TVE. Rufián ha recordat que viu en un pis de setanta metres quadrats al barri de Lloreda de Badalona. I ha afirmat que la seva vida a Madrid és de tot menys plàcida, ja que l'han intentat agredir quatre vegades i una ho van aconseguir .

A més, ha justificat la seva permanència al Congrés per la situació excepcional viscuda a Catalunya. Rufián ha recordat que "mig govern català era a la presó i l'altre mig a l'exili". Un fet que justifica, segons ha fet notar, la seva prolongada estada al parlament espanyol.

➡️ Política

Més notícies: