Primer pla de Gabriel Rufián amb cara d'enfadat
POLÍTICA

Gabriel Rufián ja assumeix la derrota

Ni el principal soci extern de Pedro Sánchez creu en un triomf socialista el 23-J

Des de l'inici de la precampanya, l'objectiu de gairebé tots els partits va ser el mateix: “frenar la dreta i l'extrema dreta”. Les estratègies de formacions com ERC, Sumar o CUP (i evidentment el PSOE) s'han basat a evitar que PP i VOX ocupin la Moncloa els pròxims 4 anys. Però fins i tot els implicats en aquesta batalla ja tenen assumit que Alberto Núñez Feijóo serà el pròxim president del govern. És el cas, per exemple, de Gabriel Rufián.

El diputat i el candidat d'Esquerra al Congrés ha evidenciat els aires de derrota que bufen a l'esquerra. En un acte de campanya ha defensat lluitar per mantenir viva la taula de diàleg, encara que governi el Partit Popular. “Seria poc democràtic i poc comprensible internacionalment dir que només negociem amb uns”, justificava. Rufián ja prepara el terreny per a un escenari que cada cop sembla més evident: el PP de nou a la Moncloa a partir d'aquest estiu.

Rufián assumeix que Feijóo serà el pròxim president del govern, però tot i així creu que en la taula de diàleg. Com és de realista per a una cosa i com de poc que ho és per l'altra. I és que el PP, com el PSOE, ja ha deixat clar que aquesta taula de diàleg no té futur.

Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020

Ni Feijó ni Pedro Sánchez no tenen la més mínima intenció de donar bola a aquest instrument d'ERC. D'una banda, els populars van remarcar que “cap diàleg bilateral no es pot referir a qüestions que afectin el conjunt d'espanyols”. De l'altra, els socialistes consideren que ja han cedit molt amb els indults als polítics independentistes condemnats per l'1 d'octubre. I també amb la reforma del Codi Penal, en què es va derogar la sedició i es va modificar la malversació.

Gabriel Rufián sap que la taula de diàleg no té suports

De fet, la taula de diàleg ha esdevingut una aposta solitària d'Esquerra. Perquè ni Junts per Catalunya ni la CUP no estan gaire per la feina de donar-li crèdit. Bàsicament, l'únic partit que en certa manera dona suport la proposta del partit de Gabriel Rufián és Sumar.

En tot cas, la proposta de mantenir aquesta taula amb el PP al govern deixa clar que Rufián i ERC ja tenen més que assumit què passarà en el futur. I és que cada cop sembla més evident que el PSOE no podrà revalidar el seu mandat. Les enquestes són clares en aquest sentit. La remuntada de Pedro Sánchez s'està quedant curta i les sumes de Sumar, ERC o Bildu no donen per repetir el que va passar la legislatura passada.

➡️ Política

Més notícies: