Primer pla de Gabriel Rufián amb cara de preocupació
POLÍTICA

Gabriel Rufián, el gran qüestionat dins d'ERC

Cada cop més militants d'Esquerra demanen un nou lideratge a Madrid

La negociació per a la investidura de Pedro Sánchez ocupa tantes portades, hores de tertúlies i opinions en antena que tapa tota la resta. Les eleccions del 23 de juliol van deixar els partits processistes tocats electoralment, però es van tornar a salvar per la campana. L'aritmètica va ser més capritxosa que mai i va convertir ERC i Junts en imprescindibles per a Pedro Sánchez. Gràcies a això, els de Junqueras i Puigdemont van poder amagar sota la catifa els seus pobres resultats electorals.

Sobretot Esquerra, que va passar de 13 a 7 escons en una tendència a la baixa que ja va quedar clara a les municipals. Després d'un cicle de creixement, ERC perd un llençol a cada bugada i molts militants demanen a la direcció canvis urgents. El lideratge d'Oriol Junqueras està per primera vegada qüestionat, però hi ha un nom que avui dia aixeca més suspicàcies: el de Gabriel Rufián.

Gabriel Rufián, seriós amb els braços oberts, al congrés dels diputats

Rufián va arribar a Esquerra Republicana des de Súmate, una plataforma de castellanoparlants per la independència que monitoritzava Junqueras. Ràpidament va escalar posicions, gràcies a la bona relació amb el president republicà. Rufián simbolitzava la nova estratègia d'ERC: atraure el votant d'esquerres no indepès de Barcelona i el seu entorn. Amb ell, el seu partit va deixar de banda l'estelada, fins a la llengua, per llançar un missatge més de classe i menys nacionalista.

La figura de Rufián va ser també la més utilitzada per ERC per topar amb Junts. Pocs dirigents republicans han atacat més Puigdemont des de la moralitat i per sobre de l'espatlla. El problema és que Junts ha aguantat i ara mateix segueix l'empat tècnic entre les dues formacions. I ara, quan Esquerra perd vots, escons i, per tant, sous públics, és quan tornen els dubtes i s'assenyala Gabriel Rufián.

El català, el darrer exemple

El Congrés ja permet als diputats parlar en català. El problema és que hi ha una part dels dirigents d'Esquerra que demanen a Rufián que l'utilitzi sempre a partir d'ara, mentre que ell i el seu entorn no ho veuen clar. Tot i els avisos a les municipals ia les últimes generals, segueixen en els seus tretze i volen mantenir la seva estratègia.

El debat dins ERC està més encès que mai. Gabriel Rufián vol una investidura de Pedro Sánchez tant sí com no, perquè també en depèn el seu futur. Molts militants d'Esquerra demanen canvis, nous lideratges i, si hi ha repetició electoral, Rufián ho té molt difícil. De moment, haurà de decidir si sempre parla en català o segueix fent els seus minuts de glòria en castellà per al seu públic de Madrid. Els militants del seu partit estaran pendents i ja no li perdonaran res més.

➡️ Política

Més notícies: