Primer pla de Marine Le Pen
POLÍTICA

El futur esperançador per a Marine Le Pen

Pot arribar a l'Elisi?

A Marine Le Pen, les coses no li van gens malament. La seva popularitat va patir quan Rússia va envair Ucraïna, l'altra guerra amb interessos globals. Però a data d'avui, és la personalitat política més popular a França. I tant és així que es col·loca en una òptima posició de cara a les properes Generals, que seran el 2027. A aquests comicis, Macron no es pot presentar, ja que seria el seu tercer mandat

Ben posicionada

L'última enquesta que es coneix, de la consultora Ifop, col·loca Le Pen i el seu partit (Rassemblement National) al capdavant amb un 31% d'intenció de vot a primera volta. El partit de Macron, sempre en cas que el candidat fos Edouard Philippe, quedaria segon amb un 25%. El que va ser Primer Ministre francès entre el 2017 i el 2020 amb Macron com a president ja no amaga els seus desitjos de succeir-lo.

En tercer lloc, queda La France Insoumisse, el partit de Melénchon, amb un 14% d'intenció de vot. Amb aquests números Le Pen es pot convertir en presidenta el 2027? A priori sembla difícil, perquè la resta de partits d'esquerra i centre solen alinear-se amb els candidats oficialistes.

Al 31% de Rassemblement se li podria sumar el 6,5% de vot de Reconquéte, el 5% dels Républicains i l'entorn a un 4,5% que sumen Resistons i Debout La France. En teoria, i en una segona volta, els votants d'aquestes forces inequívocament de dreta triarien Le Pen. Amb això tenim un 46'5%. Els partits de centre i esquerre sumen un 53,5%. Le Pen, si vol ser presidenta, ha de créixer encara més en intenció de vot.

Seriositat

Amb tot, el ferm posicionament de Marine Le Pen davant del terrorisme de Hamàs i els innegables problemes que viu una França cada cop més fragmentada, estan impulsant les seves expectatives. A finals d'octubre ho deia clarament: "Des de finals del 2015, el 90% dels autors d'atacs terroristes o intents d'atacs són estrangers". Potser no sonarà bé a molts, però no deixa de ser cert.

I la veritat, almenys de cara a les enquestes, funciona. Podríem veure per primera vegada una Presidenta de la República a l'altra banda dels Pirineus? A Itàlia, Meloni estaria encantada. I aquí, Abascal, també. Si a Pedro Sánchez li surt la jugada, Espanya potser acabarà convertida en l'últim bastió europeu de ningú sap ben bé què.

➡️ Política

Més notícies: