Imatge del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, assegut al seu escó amb cara reflexiva
POLÍTICA

Acusen el Govern d'ERC de mentir

El Ministeri de Sanitat reobre el debat sobre fumar a les terrasses i això genera una polèmica a Catalunya entre els restauradors i el conseller Balcells


'El conseller menteix', diuen els restauradors de Barcelona. Per boca del seu director, Roger Pallarols, asseguren que no s'han reunit amb el conseller Balcells. La polèmica es deu a la intenció del Govern de prohibir el tabac a terrasses.

El debat del tabac a les terrasses

'La mesura no s'ha aparcat', amb aquestes paraules, el conseller Balcells reobre el clàssic debat sobre el tabac a terrasses. Com és natural, hi ha postures a favor i en contra: restauradors, autoritats, metges, clients, etc. Però, aquesta vegada, el debat ha vingut pel tracte que, segons els restauradors, han rebut per part del conseller Balcells.

Mónica García Gómez, actual Minstra de Sanitat

El cas és que, diumenge passat, el conseller va assegurar en un mitjà que havia començat a parlar, entre d'altres, amb els restauradors. Però aquests afirmen el contrari: 'Li hem demanat una reunió des de fa temps i no tenim cap resposta'.  Van més enllà i acusen el conseller de mentir: 'Dir coses que no són veritat és una molt mala manera de fer política'.

Cal recordar que la mesura és impulsada per la nova ministra de sanitat, Mónica García. La intenció de la ministra és aconseguir prohibir - ja definitivament - el tabac a les terrasses i, de passada, regular els vapejadors. El conseller Balcells va prendre el guant i va assenyalar que 'les terrasses són un espai on no protegim prou el fumador passiu'.

Ciència a la carta

En aquests casos, apel·lar a discreció a la ciència és habitual. Així, cadascun dels actors involucrats addueix arguments científics i, de vegades, econòmics i fins i tot ètics. Els restauradors, per exemple, ho tenen clar: 'No hi ha cap evidència científica que digui que fumar en exteriors afecti la salut de tercers'.

I apunten que aquest és un tema de convivència i que 'és perillosíssim entrar en el terreny d'allò que ens molesta i allò que no'. També confien en el pes que té Barcelona com a ciutat per forçar la ministra i les autoritats a escoltar-los.

D'altra banda, autoritats mèdiques i governamentals posen l'accent que és una manera d'incentivar que els fumadors deixin el tabac. També es recolzen a la figura del fumador passiu per reforçar-ne la postura.

➡️ Política

Més notícies: