Primer pla de Marine Le Pen
POLÍTICA

França, en mans de Le Pen

Donarà suport a la moció de censura de l'esquerra, però estén la mà per a un acord d'última hora amb el govern francès

Dia frenètic a França. Marine Le Pen ha anunciat que el seu partit, Agrupació Nacional (RN), recolzarà la moció de l'esquerra per tombar el govern macronista de Michel Barnier. Això sí, la líder de la dreta radical francesa ha estès la mà al govern per a un acord d?última hora.

Primer pla de Jordan Bardella amb rostre somrient

L'esquerra va presentar una moció de censura després que el govern aprovés el pressupost de la Seguretat Social d'esquena al parlament. La partida contempla dràstiques retallades enmig d'una intensa crisi econòmica a França. Le Pen va anunciar que votaran a favor de la moció de censura de l'esquerra, i presentaran la seva pròpia.

El govern de Barnier va oferir a Le Pen la supressió de l'augment dels impostos de l'energia, a canvi de tombar la moció. Aquesta ho va rebutjar per insuficient. El seu partit ha exigit un paquet ambiciós de mesures que implicaria apujar la despesa pública uns 5.000 milions d'euros.

L'Agrupació Nacional demana, entre altres coses, apujar les pensions en relació amb la inflació i reduir el cobrament pel servei d'Urgències mèdiques. La manca de diàleg entre el govern i RN anticipa la caiguda del govern francès en les properes hores. Seria la segona vegada a la història de França que triomfa una moció de censura.

Tot aquest embolic demostra una cosa més. I és que malgrat el cordó sanitari que va impedir als lepenistes governar, França té un govern extremadament feble i està a les mans de la dreta radical.

Què està passant a França

Recordem. El triomf d'Agrupació Nacional a les eleccions europees, el 9 de juny, van portar Emmanuel Macron a dissoldre l'Assemblea Nacional i convocar eleccions. El Front Popular va guanyar les eleccions amb 186 diputats, mentres que l'Agrupació Nacional va quedar tercera amb 143.

Els macronistes van quedar segons, i van facilitar un cordó sanitari a l'extrema dreta a canvi d'arrabassar a l'esquerra el govern de la nació. Macron va nomenar president del govern Michel Barnier, del conservador Partit Republicà, que va quedar últim en vots. Jean-Luc Melenchon va acusar Macron d'haver "robat" les eleccions i va prometre una legislatura turbulenta.

Els francesos van votar al juliol pel canvi, però el govern de Barnier es basa en el continuisme de les polítiques macronistes. Unes polítiques que van sumar França a la crisi econòmica i el caos. Ara, per primera vegada, la dreta radical trenca la línia vermella de votar amb l'esquerra i anuncia el seu suport a la moció de censura.

Tots els camins porten a Le Pen

Marine Le Pen s'ha presentat com a garantia de l'estabilitat del govern conservador francès, però exigeix negociar. En les últimes hores ha pujat el to contra el primer ministre, a qui acusa de menysprear els lepenistes. L'alternativa, adverteix, és l'esquerra radical.

El govern de Michel Barnier intenta frenar l'auge de l'extrema dreta a França, però encara tem més l'esquerra radical. Barnier mateix és un conservador de tom i llom, partidari de pujar l'edat de jubilació i de mesures restrictives contra la immigració. Tot i que té més coses en comú amb Le Pen, es nega a accedir a les seves exigències.

El soroll de fons és la greu crisi econòmica que aguaita al país gal, que tancarà el 2024 amb un dèficit de més del 6% (el doble del que exigeix Brussel·les). La sensació a França és de crisi endèmica del sistema que demana un canvi radical. Molts creuen que és qüestió de temps, i que tots els camins porten a Le Pen.

➡️ Política

Més notícies: