El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, emportant-se les mans al capdavant a l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid
POLÍTICA

Fins i tot Pedro Sánchez s'avergonyeix de les negociacions amb ERC i Junts

L'estratègia socialista deixa clar que el PSOE juga amb foc

Recorden quan Pedro Sánchez va dir que no podria dormir tranquil a les nits si formés un Govern de coalició amb Podemos? Ja sabem que, quan li convé, Pedro Sánchez “canvia d'opinió” i acaba fent allò que abans deia que no faria per res del món. Ho va fer amb el pacte amb Podemos, amb els indults, amb la seva posició respecte al Marroc i en molts altres casos. I estem a les portes de tornar-ho a veure amb la concessió de l'amnistia a ERC i Junts perquè votin a favor de la seva investidura.

El cas és que, encara que aposti per “canviar d'opinió”, sembla evident que Pedro Sánchez sap quan juga amb foc. Tot indica que les negociacions amb els processistes són un d'aquests escenaris. El líder del PSOE està disposat a impulsar una llei d'amnistia de la qual sempre havia renegat. Però és clar, ara és quan necessita cedir perquè ERC i Junts el col·loquin de nou a la Moncloa.

Però Pedro Sánchez sap que és perillós agenollar-se davant els processistes. I no perquè li ho hagi advertit mig PSOE, mig Congrés, gairebé tota la judicatura i fins i tot els policies. Ho sap perquè així ho delaten els seus moviments aquests primers dies de contactes amb Puigdemont i companyia.

Muntatge amb dos primers plans de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez somrient

I és que, tal com publica El Confidencial, el PSOE vol protegir Pedro Sánchez del desgast que comporta reunir-se, rebaixar-se i pactar amb ERC i Junts. Per aquest motiu es neguen a una negociació de tu a tu entre Sánchez i Puigdemont. Per això la primera presa de contacte va anar a càrrec de Yolanda Díaz. I per això afirmen que només negociaran amb el grup parlamentari de Junts i no amb l'expresident.

A Ferraz saben que s'han d'inclinar davant de Junts, però no volen que aquest diàleg s'escenifiqui amb imatges que poden erosionar la figura de Pedro Sánchez. I és que, en cas que les converses fracassin, el president en funcions haurà d'anar de nou a eleccions i el PSOE no vol que li puguin retreure les converses amb els processistes.

Així, doncs, el PSOE manté la seva manera de treballar discreta i fora dels focus, a diferència d'una Yolanda Díaz que precisament vol marcar perfil. “El nostre mètode és diferent”, assegurava Félix Bolaños. Els socialistes es mostren optimistes perquè saben que cedint a l'amnistia tenen pràcticament assegurat el triomf en una futura investidura de Pedro Sánchez. Però també tenen clar que han de protegir la imatge del president en funcions per si les coses s'acaben torçant. És el que passa quan estàs fent una cosa que pot tenir conseqüències desastroses a nivell electoral.

➡️ Política

Més notícies: