Fins i tot els més fidels s'afarten de Puigdemont
Dures crítiques contra els seus darrers moviments
Carles Puigdemont ha donat aquesta setmana una nova volta de rosca a les seves estructures de poder. Dilluns va dissoldre l'Assemblea del Consell de la República, l'òrgan parlamentari del govern a l'"exili". I dijous va transferir les funcions de l'executiva de Junts a un nou òrgan permanent integrat pel nucli dur.
Els darrers moviments de Waterloo tenen com a objectiu assegurar la unitat d'acció en un moment decisiu per al futur del partit. Puigdemont té previst comparèixer dimarts per anunciar les condicions a la investidura del Govern. Començarà llavors la negociació definitiva per a la formació de govern a Espanya.
Junts es troba en una posició delicada. El bloqueig de la investidura pot suposar la pèrdua d'una oportunitat històrica per imposar les condicions de l'independentisme, però rebaixar les demandes d'amnistia i referèndum seria vist com una traïció. Per això Puigdemont ho vol tenir tot controlat.
Prepotent, espanyol, bonapartista
La dissolució de l'Assemblea de Representants del Consell de la República ha deixat al descobert la impopularitat de què gaudeix actualment Puigdemont. Els membres d'aquest “parlament a l'exili” han mostrat la seva indignació. Creuen que és una maniobra de Waterloo per marginar els crítics.
Puigdemont va argumentar que la dissolució de l'assemblea respon a un intent de refundar l'òrgan per fer-lo més efectiu. Però els seus membres ataquen Puigdemont per les seves formes “prepotents i espanyoles”. Fins i tot el titllen de “bonapartista” per la seva intenció de “liquidar la democràcia interna”.
A més, afirmen que la manera de procedir és “contrària als valors de la república en què pretenem viure”. Segons la seva opinió, la dissolució vulnera el Codi General del Consell, amb un “menyspreu” als membres de l'Assemblea de Representants.
Autoritarisme al Consell
El dur comunicat s'afegeix a les crítiques que rep el Consell de la República des de fa temps per part dels seus membres. El sector crític no critica només l'autoritarisme del sector de Puigdemont, sinó que també posa en qüestió la utilitat de l'instrument. Creuen que s'ha convertit en una guingueta de l'expresident, lluny del seu objectiu inicial que era implementar la república catalana.
Molts membres veuen amb preocupació la desaparició d‟un òrgan de debat que feia de contrapès del Govern del Consell. Ara s'engega un llarg procediment durant el qual no hi haurà un parlament que discuteixi les propostes de l'executiva, controlada per Puigdemont i el seu nucli dur. És a dir, que aquests governaran sense oposició.
Puigdemont nega que es tracta d'una maniobra per netejar-se al'oposició mentre durin les negociacions a Madrid. Però al Consell asseguren que hi ha gent molt enfadada. Una indignació que se suma a l'enfrontament cada vegada més gran de les bases independentistes amb el seu líder suprem.
Més notícies: