Pla mitjà de Dolors Feliu a la manifestació de l'11 de setembre de 2023 subjectant una pancarta blava i alçant el seu braç dret fent el senyal de les 4 barres de la senyera amb els dits
POLÍTICA

Fins i tot els independentistes s'avergonyeixen de l'ANC

L'entitat que teòricament lidera el moviment, cada cop està més sola

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) és una entitat que va néixer l'any 2012 amb l'objectiu d'unir tots els independentistes i pressionar els partits polítics per portar Catalunya a tenir un estat propi. Al llarg de tots els anys del procés, l'ANC ha liderat les principals protestes indepes. Exercia així, en certa manera, de far del moviment. Però això ja són històries del passat: actualment, l'Assemblea representa cada cop menys independentistes.

L'ANC és l'organitzadora de la manifestació de la Diada de l'11 de setembre i només cal veure les xifres d'assistència a les marxes dels darrers anys per detectar que fins i tot els indepes ja passen de l'entitat presidida per Dolors Feliu. 115.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, van assistir a la manifestació d'aquest any. I encara que l'ANC vulgui maquillar el seu fracàs afirmant que hi van assistir 800.000 persones, les imatges parlen per si soles. De fet, ni els més indepes creuen que hi havia 800.000 manifestants pels carrers de Barcelona dilluns passat.

Però, més enllà de la punxada mobilitzadora, el problema que té l'Assemblea és de credibilitat. Cada cop hi ha menys independentistes que se senten representats per l'ANC. I tot, pel rumb discursiu que ha pres l'entitat els últims mesos. Perquè una cosa és creure en la secessió i una altra de diferent és el que fa l'Assemblea, que no és altra cosa que viure tan allunyat de la realitat que fins i tot els teus reneguen de tu.

Diverses persones porten una bandera estelada durant la manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) amb motiu de la Diada, dia de Catalunya, a 11 de setembre de 2021, a Barcelona

Crítiques a Dolors Feliu

El discurs de Dolors Feliu després de la manifestació de dilluns passat va vorejar l'esperpent. Va demanar eleccions anticipades al Parlament si no es pacta la independència en les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez. També va dir que impulsaria una llista cívica per concórrer a les properes eleccions al Parlament amb gent “que vulgui fer la independència”. I fins i tot va posar sobre la taula que “l'estat espanyol” reconegués el resultat del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. En resum, un despropòsit darrere l'altre.

Les paraules de la presidenta de l'ANC han estat desacreditades per part de processistes i independentistes. Fins i tot Pere Aragonès va criticar l'entitat, afirmant que aixecar la Declaració Unilateral d'Independència -com va demanar- no serviria de res. També Patricia Plaja, portaveu del Govern, va carregar contra les propostes de Dolors Feliu.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, intervé durant una protesta convocada per l'ANC davant la Generalitat, el 24 de juliol del 2023, a Barcelona

Però més enllà dels polítics, l'independentisme de base també creu que l'ANC ha deixat de representar el moviment. “El ridícul permanent al qual aquesta direcció que presideix Dolors Feliu condemna l'ANC, és vergonyós” comenta un militant independentista a les xarxes socials. "Venedors de fum", diu un altre. “Quin discurs tan fals i buit el de Feliu, cada any la mateixa comèdia”, és un altre dels missatges que es poden llegir sobre l'Assemblea els darrers dies.

I la veritat és que el declivi de l'ANC ja fa temps que està en marxa. Fa només uns dies, Dolors Feliu va dir d'aixecar la DUI com qui va a comprar el pa, cosa que li va valer moltes crítiques dins de l'independentisme. O, si anem una mica més enrere, la directiva de l'entitat va demanar l'abstenció per al 23J, després va anunciar una consulta interna i els resultats van ser els contraris al que demanava la direcció de l'Assemblea.

Aquests són només uns exemples dels despropòsits que, des de fa molt de temps, els mateixos independentistes denuncien de l'ANC. Un invent que van crear els partits per controlar el moviment i que, amb el pas dels anys, s'ha convertit en una mena de lobby que ja no es creu ningú. Ni tan sols els seus.

➡️ Política

Més notícies: