Muntatge de fotos de primer pla del rei Felip VI de Borbó i, al costat, una imatge de Pedro Sánchez amb rostre seriós
POLÍTICA

Es filtra el gest tan lleig de Pedro Sánchez amb el rei Felip a la seva última trobada

El rei Felip és testimoni de nou del gran error que va cometre ahir per Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats

El rei Felip i Pedro Sánchez es van retrobar ahir a la Solemne Sessió d'Obertura de la XV Legislatura al Congrés dels Diputats. Una cita que, més enllà de l'àmbit institucional, tothom en parla molt. En un moment de trobada informal en què hi havia el monarca, la presidenta del Congrés, el del Senat i el cap de l'executiu, aquest protagonitzava un gest inesperat.

Un mes després que Pedro Sánchez i Felip VI assistissin a la jura de la Constitució de la princesa d'Astúries, tots dos es retrobaven ahir al mateix escenari. Una jornada, la de dimecres passat, en què, mitjançant solemne cerimònia, se celebrava l'Obertura de la Legislatura en una sessió conjunta del Congrés i del Senat.

Muntatge amb el rostre de Pedro Sánchez somrient i Felip VI mirant cap amunt

Pedro Sánchez incompleix novament el protocol davant de Felip VI

Un acte la tradició del qual es remunta al segle XIX i que va comptar també amb la presència de la reina Letícia i de la seva filla Leonor. Després de finalitzar el discurs del rei Felip VI i fora de l'hemicicle, es va formar una trobada informal prèvia al besamans dels reis. Un moment en què les càmeres van captar el monarca; la presidenta del Congrés, Francina Armengol; el del Senat, Pedro Rollán; i el president del Govern, Pedro Sánchez.

El més cridaner, sens dubte, va ser l'actitud del cap de l'executiu, que ha tornat a protagonitzar un error de protocol davant del rei. El socialista no ha tingut cap inconvenient a col·locar-se els pantalons de manera informal i poc dissimulada mentre parlava amb el monarca.

Una nova polèmica que se suma a la que ja va protagonitzar el 30 d'octubre. Durant la jura de la Constitució de la princesa Leonor, Sánchez es va confondre de seient i a punt va estar d'ocupar el reservat per a Leonor.

L'actitud de Pedro Sánchez davant del rei deixa clar que el president del Govern no té en compte els estrictes protocols que regeixen les trobades amb les màximes autoritats monàrquiques. Tot al contrari. Aliè que les càmeres estaven gravant el moment, Sánchez ha ajustat el cinturó sense importar-li la presència del rei i la resta d'autoritats.

Un altre exemple va ser el mes d'octubre passat, quan durant la cimera de líders europeus a Granada, Pedro Sánchez se saltava el protocol. Sánchez i la seva dona, Begoña Gómez, rebien a l'Alhambra els líders arribats fins al nostre país. La majoria compartien uns moments de xerrada i admiraven la bellesa de l'enclavament granadí.

La Família Reial caminant de front a les Corts Generals amb Pedro Sánchez

El cap de l'executiu ha protagonitzat uns altres moments semblants en el passat

El moment més comentat d'aquest acte protocol·lari va arribar amb la salutació al primer ministre luxemburguès, Bettel, que anava acompanyat del seu marit. El primer error de protocol va arribar quan el primer ministre es va dirigir a saludar la dona del seu homòleg, mentre que el primer cavaller feia el mateix amb Sánchez.

Aleshores, en la salutació entre Sánchez i Destenay, el president espanyol se saltava el protocol per fer-li dos petons. Un gest amb què va substituir l'habitual encaixada de mans. A continuació, va saludar el primer ministre, però en aquest cas ho va fer amb una abraçada.

Queda clar, doncs, que Pedro Sánchez encaixa el protocol a la seva manera en aquest tipus d'actes, sense importar-li la solemnitat o la presència de càmeres.