Primer pla del polític del PSOE Pedro Sánchez amb rostre visiblement seriós
POLÍTICA

Primer cessament del Govern del PSOE per l'amnistia

Cau Javier Benosa després de trencar el silenci diplomàtic


El Ministeri d'Afers Estrangers ha cessat Javier Benosa, cap de la diplomàcia a Gibraltar, després de criticar la llei d'amnistia. Benosa, que es va atrevir a trencar el silenci diplomàtic imposat pel PSOE, és la primera “víctima” de l'amnistia. Aquest cas ha obert una crisi al cos diplomàtic espanyol.

Javier Benosa va ser nomenat secretari general de l'Oficina d'Afers de Gibraltar el mes de març passat. El 3 de novembre passat, El Mundo va publicar la seva carta criticant el “silenci diplomàtic” al voltant de l'amnistia. “És fascinant la capacitat del funcionari per adaptar-se a les consignes no escrites i entendre quan cal callar”, va afirmar.

El cos diplomàtic ha estat una part essencial del conflicte entre Espanya i Catalunya. L'acció exterior va ser clau per desactivar el Procés, i ara el seu silenci imposat també és part dels plans de Pedro Sánchez. Amb el seu cessament, el Govern mana un missatge clar sobre les conseqüències d'alçar la veu.

Crítiques i cessament

El Ministeri d'Afers Estrangers ha esdevingut un dels pilars del Govern de Pedro Sánchez. No és estrany que José Manuel Albares sigui un dels pocs ministres que Sánchez ha conservat al càrrec. Home fort del president, Albares va ser clau en el viratge d'Espanya amb el Marroc i el Sàhara occidental.

La seva funció consisteix ara a mantenir atapeïdes les files del cos diplomàtic al voltant dels plans del Govern amb els separatistes. Això va ser precisament el que va criticar Benosa. "Si el 2017 va resultar una operació fallida, alguna cosa va tenir a veure l'acció exterior, i no només la política exterior, del nostre país", va afirmar.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

“La carrera diplomàtica va assumir el deure en defensa d'Espanya com la nació democràtica que és. Vam defensar davant de les crítiques que no es perseguia una ideologia i que sense respecte a la llei no hi ha voluntat popular, però avui aquest esperit llangueix”, va afirmar. Ara, Albares ha executat amb mà de ferro l'ordre del seu cessament.

Malestar intern

Les paraules de Benosa van trencar el silenci però també van obrir una crisi al si de la diplomàcia. L'Associació de Diplomàtics Espanyols (ADE) va mostrar el malestar per les crítiques de Benosa al silenci dels funcionaris. En canvi, un grup de diplomàtics jubilats van signar un manifest contra l'amnistia.

Finalment, l'associació de diplomàtics va acabar reconeixent una “preocupació” cap a la “incomprensible” llei d'amnistia. Això ha provocat els nervis a Ferraz, ja que qualsevol esquerda en aquest context pot resultar fatal. La consigna és clara, i consisteix a mantenir la uniformitat a tots els ressorts de l'Estat.

El cessament del diplomàtic es produeix la mateixa setmana en què el PSOE s'ha de reunir per primer cop amb els independentistes a l'estranger. Una reunió que el Govern vol celebrar amb la màxima discreció. El silenci és ara mateix el millor aliat per a Pedro Sánchez, acorralat per les crítiques.

➡️ Política

Més notícies: