Foto de l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, a la presentació del projecte de Casa Natal de Dalí
POLÍTICA

Figueres, la ciutat que ha de ser exemple per a Junts i on Vox i Orriols triomfen

Jordi Masquef, alcalde de Figueres, té una recepta d'èxit a una ciutat amb greus problemes de seguretat

Nou dies després de les eleccions catalanes, encara hi ha resultats interessants a valorar i que assenyalen força coses. Junts va guanyar sobrat a la província de Girona, amb gairebé el 34% dels vots i seguit del PSC, ERC i Aliança Catalana. No obstant això, el resultat a la segona ciutat de la província va ser una mica diferent i amaga moltes variables a tenir en compte.

[eleccions]https://datos-elecciones.com/12m/ca/17066/layout/9010/El%20resultat%20del%2012%20de%20maig%20a%20Figueres#[/eleccions]

Com veuen, Junts va guanyar el PSC a Figueres, però per poc. Vox va aconseguir la tercera posició, mentre que Aliança va ser quarta, el PP cinquè i ERC va caure a la sisena posició. El vot de la capital de l'Alt Empordà és massa diferent i reflecteix un 11% de suports a Vox i un 10% a Sílvia Orriols.

En aquest sentit, la victòria de Junts a Figueres és meritòria i només es pot entendre per la tasca de Jordi Masquef com a alcalde del municipi. Masquef ja va guanyar les eleccions municipals del 2019 amb 8 regidors, però un quadripartit d'esquerres el va deixar a l'oposició.

Després de quatre anys d'un govern amb una alcaldessa d'ERC, Masquef va escombrar a les municipals, va aconseguir una gran majoria absoluta i va començar a dur a terme el seu programa electoral basat en ordre, civisme i seguretat.

Resultats municipals a Figueres 2019 i 2023

PartitRegidors 2023Regidors 2019
Junts138
PSC34
ERC25
Cs02
Vox10
CUP11
CFI01
PP10

La majoria està en 11 regidors

El resultat a les eleccions municipals no té res a veure amb el del passat diumenge 12 de maig. Jordi Masquef arrasava amb gairebé el 50% dels vots perquè la recepta, la de l'ordre, la seguretat i no només drets, sinó també deures, respon al que la societat demana. Sembla clar que, sense Masquef, Junts no hauria guanyat a les catalanes a Figueres.

Cal tenir en compte que Figueres, amb 50.000 habitants, va rebre més de 10.000 ciutadans estrangers després de la crisi del 2008, com apunta en un article Clara Blanchar a El País. La renda per càpita a Figueres és de 13.663 euros, mentre que a Catalunya la mitjana supera els 18.000.

Qui ha estat professor a la capital de l'Alt Empordà sap que gairebé la meitat dels centres educatius són molt complexos. Això es tradueix en problemes greus a barris concrets i al centre, on les baralles, el tràfic de drogues i la inseguretat s'han convertit en els principals problemes de la ciutat.

Muntatge amb un primer pla de Jordi Masquef i de fons un grup d'okupes magribins d'esquena asseguts en unes cadires

Una xifra explica què passa a Figueres des de fa uns anys. Segons dades oficials, criminalitat va augmentar un 21,3% entre el 2018 i el 2022. No és estrany, doncs, que Jordi Masquef guanyés les eleccions després de la inacció de les esquerres. Mentre el govern liderat per ERC no va saber plantar cara a l'incivisme, el candidat de Junts parlava de "bonisme", de "xusma" i d'"ordre".

La sensació entre la gent de Figueres és que alguna cosa ha canviat en un any i assenyalen Masquef com el responsable. El jove alcalde, de 44 anys, va descartar fer el salt el Parlament i es va "comprometre" encara més amb la ciutat que li ha donat la majoria absoluta.

Això sí, Masquef guanya ascendència a Junts per Catalunya i representa el poc poder local que es conserva. És més, l'ascens d'Aliança Catalana, que va arribar al 10% a Figueres, no ha frenat Junts, que ha guanyat 300 vots en comparació amb el 2021. Haurien de prendre nota els de Carles Puigdemont: Junts guanya en una ciutat on el que denominen "extrema dreta" arriba al 21% dels vots i ho fa gràcies al seu alcalde.

➡️ Política

Més notícies: