Pla mitjà del rei Felip VI amb cara seriosa a la desfilada militar del 12 d'octubre amb la reina Letizia al seu costat esquerre mirant al cel i la infanta Sofia a la seva dreta mirant el seu pare
POLÍTICA

Els socis de Pedro Sánchez preparen una altra plantada a Felip VI

A excepció del PNB, la resta de forces nacionalistes no aniran a la inauguració de la legislatura al Congrés

Els parlamentaris de les forces nacionalistes han decidit no participar a la cerimònia d'inauguració formal de les Corts, que serà encapçalada per Felip VI. L'absència d'aquests quatre partits es deu a la presència del monarca, que té previst fer un discurs durant la sessió.

El PNB estarà a mitges

Per part seva, el Partit Nacionalista Basc farà el mateix que en altres ocasions. Participaran de la sessió amb els seus diputats, però no assistiran a la desfilada militar que després hi ha davant del Congrés. Els nacionalistes bascos es lamenten que esdeveniments civils com aquest 'es converteixin en exhibicions cívico-militars'.

El protocol indica que, després de la revisió de les tropes, la comitiva reial sigui rebuda a les escales del Congrés per part de Francina Armengol. Després, el Rei entrarà a l'hemicicle, on sonarà l'himne espanyol i en parlarà. En concloure la cerimònia, els reis tornaran al podi d'honor a la Cursa de Sant Jeroni, davant del Congrés, per presenciar una desfilada militar.

Tot aquest protocol dona protagonisme a la Prefectura de l'Estat. I com és ben sabut, les forces nacionalistes reneguen de la monarquia i no participen en actes d'aquesta classe. Màxim si el cap de l'Estat –com és el cas– té previst fer un discurs. Igual que a les rondes de consultes amb el rei Felip VI i en la commemoració de l'aniversari de la Constitució, no veurem presents les forces nacionalistes.

Una cerimònia institucional

En qualsevol cas, a l'acte sí que hi assistiran la resta de forces. Des del PP, PSOE i VOX fins a Sumar (i tots els seus partits) i la Unió del Poble Navarro.

El més probable és que l'oposició critiqui durament Sánchez per les absències dels seus socis. Perquè, tret del PNB i Sumar, els partits que li han donat la presidència no aniran a l'acte. Així, aquests dies tornarem a sentir crítiques als partits nacionalistes per estar i no estar a conveniència a les institucions espanyoles

➡️ Política

Més notícies: