Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, amb els colors dels seus partits polítics de fons
POLÍTICA

Feijóo tanca una porta a Pedro Sánchez

El PP no s'abstindrà a la seva investidura

El PP no s'abstindrà al debat d'investidura per facilitar que Pedro Sánchez sigui president sense els vots dels independentistes. Els populars tanquen així la porta al'estratègia del PSOE per salvar els mobles in extremis. Les coses se li compliquen cada cop més al partit socialista.

Ahir mateix, ERC i Junts van acordar una proposta conjunta per posar el referèndum d'autodeterminació com a condició irrenunciable. El PSOE s'ha plantat i ha advertit als independentistes que això posa en perill l'acord. La possibilitat d‟una repetició electoral és més real que mai.

Tot plegat porta els socialistes a pensar en un pla B per evitar la repetició electoral. La solució passa perquè els 137 diputats populars s'abstinguin i facilitin la investidura de Pedro Sánchez. Però a Gènova ho tenen clar: sigui quin sigui el programa que presenti el PSOE, hi votaran en contra.

Feijóo li torna a Pedro Sánchez

Alberto Núñez Feijóo ha presentat en el debat d'investidura sis grans pactes d'estat per a un govern de consens. El seu programa incloïa mesures com ara augmentar el salari mínim vital i la flexibilització de l'horari laboral. Tot plegat, per atraure l'esquerra a un gran acord.

Captura de la prèvia del debat entre Sánchez i Feijóo el 10 de juliol de 2023

Però el PSOE tenia decidit el vot abans de començar el debat, quan la seva única opció passava per la investidura de Pedro Sánchez amb els vots de Junts. Feijóo no ha estat investit, i ara és el torn de Sánchez per intentar formar govern. És doncs el moment que Feijóo li la torni.

Ara s'obren dos escenaris possibles per al PSOE. Si aconsegueix posar-se d'acord amb els de Puigdemont, es podrà presentar a la investidura amb la tranquil·litat de tenir la majoria absoluta per formar govern. Si la negociació fracassa, podria intentar a la desesperada l'abstenció del PP.

S'esgota el temps per al PSOE

Però el PP té clar que no votarà el PSOE sota cap concepte. I no només per una qüestió de venjança, sinó perquè l'escenari polític ha canviat i la repetició electoral beneficiaria més el PP. Feijóo surt reforçat del debat d'investidura mentre que Pedro Sánchez veu baixar alarmantment la popularitat.

Muntatge de Feijóo, Puigdemont i Sánchez

Davant aquest panorama, Pedro Sánchez ja només el 'sí' dels set diputats del partit de Carles Puigdemont. El problema és que ERC i Junts veuen Pedro Sánchez contra les cordes i volen aprofitar-ho. Per això han acordat demanar l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació com a condició innegable per investir un govern progressista a Espanya.

El temps s'esgota, a Ferraz creixen els nervis, i a ERC i Junts reiteren que Pedro Sánchez només serà president amb un acord històric. El PSOE s'ha plantat i ha dit que de referèndum res de res. Sánchez treu el cap per primera vegada a l'abisme de la repetició electoral, que només beneficiaria PP i Vox.

➡️ Política

Més notícies: