Muntatge de fotos de Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo amb els colors del PSOE i el PP de fons
POLÍTICA

Feijóo somia mentre Pedro Sánchez pressiona Felip VI

Els candidats del PP i el PSOE busquen rebre l'encàrrec del rei d'anar a la investidura

Felip VI ja ha acabat la ronda de consultes amb els partits polítics amb representació al Congrés. Tot i que ERC, Junts, Bildu i el BNG s'han negat a anar a la Zarzuela, el rei ha pogut escoltar les intencions que tenen les diferents formacions en una hipotètica sessió d'investidura. Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez aspiren a rebre l'encàrrec del monarca d'intentar ser investits. I mentre el líder popular somia en arribar a la Moncloa, el candidat socialista pressiona el cap d'Estat amb el mateix objectiu.

Sánchez pressiona el rei

L'entorn del PSOE va filtrar les últimes hores la intenció dels socialistes de deixar que el rei encarregués a Feijóo la missió de ser investit. La idea de Pedro Sánchez era que el popular s'estavellés en el seu intent d'aconseguir una majoria al Congrés, enfortint així la seva figura.

El secretari general del PSOE i president del Govern, Pedro Sánchez, intervé en l'acte d'inici de la campanya, al Pavelló de Convencions de la Casa de Camp de Madrid, el 6 de juliol del 2023, a Madrid

Però l'actual president en funcions ha tornat a "canviar d'opinió" i s'ha ofert a Felip VI perquè li encarregui formar un nou Govern. Segons Sánchez, els resultats de les eleccions del 23J i els de la votació per a la Mesa del Congrés "han deixat clar que només hi ha una majoria parlamentària possible". Això sí, tot i ser cert que el PSOE va amarrar la presidència de la Cambra Baixa gràcies a 176 suports, la realitat és que ara mateix els socialistes no arriben a aquests vots per reeditar un Govern de coalició.

De moment, Pedro Sánchez té el suport incondicional de Sumar. També Bildu sembla que té la intenció de regalar els seus vots al candidat socialista. Amb el BNG i amb ERC tampoc sembla que tindrà massa problemes. És diferent la situació respecte al PNB i Junts, que encara que ja han mostrat la seva predisposició de pactar amb el PSOE, seran un os dur de rosegar en les negociacions per a la seva investidura.

En qualsevol cas, ara mateix el PSOE només pot comptar com a segurs els 154 escons que sumen al costat del partit de Yolanda Díaz. Tot i afegir els diputats de Bildu (6), BNG (1) i ERC (7), que encara no han acordat res amb ells, els socialistes no arribarien ni a 170 diputats a favor de Pedro Sánchez. De fet, si el rei ja encarrega a algun candidat anar a una investidura, el temps començarà a córrer per als socialistes a l'hora d'arribar a un acord amb nacionalistes i indepes.

El PP continua somiant

En aquest sentit, qui té més suports assegurats avui dia és Alberto Núñez Feijóo. Als seus 137 escons se'ls han de sumar els 33 de Vox, que ja ha dit que facilitarà la investidura del polític gallec a només a canvi de no accentuar el 'cordó sanitari' que es vol aplicar a la formació d'Abascal.

A més, UPN i Coalició Canària ja han fet públic el seu acord amb el PP per votar Feijóo en una sessió d'investidura. Amb això, els populars compten amb 172 dels 176 escons necessaris per tenir majoria absoluta. El líder del PP té actualment més suports que Pedro Sánchez, però té molt difícil arribar als 176 necessaris.

El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo durant un acte de campanya del PP, a 18 de juliol de 2023, a Palma de Mallorca, fent el gest del polze cap amunt

Fonts de Gènova creuen que el PNB (5 diputats) podria donar el seu braç a tòrcer en cas que Sánchez no obtingués els suports necessaris i es veiessin tots abocats a una repetició electoral. Al PP no perden l'esperança que els nacionalistes bascos finalment accedeixin a arribar acords amb Feijóo, encara que estigui Vox pel mig. Fins i tot alguns sectors del partit somien un pacte amb el PSOE.


Evidentment, la situació és molt complexa per al líder del Partit Popular, però Pedro Sánchez encara no pot vendre la pell de l'os abans de caçar-lo. En qualsevol cas, el rei Felip VI ha de prendre una decisió i encarregar a algun dels dos candidats l'intent de ser investit president. També pot demanar una altra ronda de converses amb els partits. Però el que és clar és que, ara sí, estem a les portes que comenci el compte enrere per tenir un nou govern o per tornar a anar a les urnes.

➡️ Política

Més notícies: