El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid
POLÍTICA

Feijóo ofereix 6 pactes d'Estat

El candidat a la investidura traça les línies mestres del seu govern

Alberto Núñez Feijóo ha proposat en el discurs d'investidura sis grans pactes d'Estat per formar un govern alternatiu al de Pedro Sánchez. Són pactes per a la regeneració democràtica, el sanejament de l'economia, les famílies, el benestar, un pacte nacional per a l'aigua i un pacte territorial.

Pacte institucional per a la regeneració democràtica

Feijóo ha ofert un acord basat en el document del pacte de qualitat institucional i regeneració democràtica. El candidat a la investidura ha defensat la independència d'institucions com ara la fiscalia, el CIS i el CNI. I ha mostrat la seva intenció de governar “sense abusar del Reial decret llei” i “tornar la iniciativa a les Corts”.

També ha defensat el respecte a l'autoritat policial, posant als càrrecs policials comandaments professionals i no polítics. Així mateix, ha proposat renovar el poder judicial amb un nou sistema d'elecció "perquè els jutges elegeixin els jutges". En resum, “garantir que Espanya continuï sent una democràcia plena”.

Pacte per al sanejament de l'economia

En matèria econòmica, Feijóo ha lamentat que “Espanya sigui el país europeu en el que més s'han empobrit els ciutadans”. Ha destacat la pujada de la inflació, la baixada del PIB i el creixement de les fallides empresarials. "Als espanyols els costa arribar a final de mes perquè els salaris no pugen tant com els aliments o la llum", ha resumit.

El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid

Així mateix, ha recordat que "tenim el doble d´atur que la resta d´Europa" i que "encapçalem la desocupació general i juvenil". Feijóo ha advertit del baix nivell de productivitat i de l'alt nivell de deute públic. "Per tot això us proposo un pacte nacional de sanejament de l'economia".

El seu objectiu és resoldre en primer lloc “allò més urgent” per traçar després “una estratègia que garanteixi un creixement més sa i sostenible”.

Feijóo ha proposat una sèrie de mesures per a les famílies amb més dificultats: “Reduir l'impost sobre la renda a les economies fins a 40.000 euros per combatre la inflació; una rebaixa de l'IVA als aliments; ajuts a les famílies que no poden afrontar la pujada hipotecària; i canviar el procediment de l'Ingrés Mínim Vital que avui deixa fora dos de cada tres potencials beneficiaris”.

A més, el candidat ha proposat apujar el salari mínim interprofessional el primer any de legislatura “per assolir el 60% del salari mitjà”. Això ha desfermat les rialles a la bancada socialista. S'ha referit també a les pensions, prometent revaloritzar-les sempre, encara que sense especificar de quina manera.

Pacte d'Estat per les famílies

Feijóo vol convertir les famílies en un dels pilars de la seva acció de govern. "Suggereixo una aportació extraordinària de sis mil milions d'euros per reforçar les ajudes a les famílies nombroses, monoparentals ia les més vulnerables", ha dit. També ha proposat la gratuïtat de totes les escoles de 0 a 3 anys.

El candidat ha apostat per la conciliació laboral, convocant els agents socials perquè en el marc d'un any “tinguem un marc general que després es pugui desenvolupar via convenis col·lectius”. Les seves apostes són "més flexibilitat laboral" i "un banc d'hores perquè els treballadors en puguin disposar".

L'altre gran assumpte que ha posat damunt la taula és “el temps que els menors dediquen a les xarxes socials”. Ha apel·lat a la resolució de problemes com la violència sexual, els suïcidis i la depressió. Per això ha garantit “per llei” més barreres a l'accés als continguts tecnològics per protegir els menors.

Pacte per l'Estat del Benestar

El candidat ha defensat la igualtat d'oportunitats i ha afirmat que tot comença a l'educació. "La meva voluntat és negociar amb les forces polítiques, la comunitat educativa i la societat civil fins a garantir una llei educativa que no canviï amb el Govern següent", ha afirmat. Per combatre el fracàs escolar, ha proposat “un pla de tutories per donar suport individualitzat als alumnes” que ho necessitin.

En un altre ordre de coses, ha demanat “emprendre el debat en profunditat per garantir la sostenibilitat i la viabilitat del sistema nacional de salut”. Feijóo vol “reunir un autèntic comitè d'experts per analitzar els reptes”. Però a més, el seu govern prendrà dues decisions immediates, un pla de xoc d'atenció primària i més metges a la sanitat pública per a la salut mental.

A l'àmbit de l'habitatge, ha assenyalat "el fracàs de la intenció d'intervenir el mercat". Com a alternativa, aposta per incrementar l'oferta aprofitant sòls públics i donar seguretat jurídica als propietaris. En aquest sentit, ha promès la mà dura amb l'okupació.

Pacte per l'aigua

"Promovem un gran acord nacional de l´aigua que inclogui un pla d´acció de 40.000 milions d´inversió, la definició d´una xarxa nacional estratègica de l´aigua, un pla de modernització en infraestructures de preses i canals i un pla d´ús eficient de l´aigua". Aquest és el pla de Feijóo per posar fi a l'emergència de la sequera.

A més, el popular ha dit que “no perdré ni un segon a discutir sobre el canvi climàtic”. Promet abordar aquest assumpte “amb les evidències que la ciència ens aporta” i “amb el sentit comú de la majoria dels espanyols”. Aposta per l'economia verda però sense visions apocalíptiques.

Pacte territorial

Feijóo ha recordat que “el pacte de les autonomies va ser un compromís de convivència” i accepta “que es puguin fer ajustaments” però “dins de la Constitució”. Ha dit haver parlat amb els presidents autonòmics per a un pacte territorial.

Muntatge de fotos d'Alberto Núñez Feijóo amb la bandera de Catalunya de fons

“El meu compromís és que els ciutadans de Ceuta avancin en habitatge i ajuts al transport, i els de Melilla en ocupació i àmbit digital. Per a Castella i Lleó la millora del medi rural i que als madrilenys se'ls reposi la seva autonomia fiscal. Per a tots ells i per a la resta, que s'incrementin els metges pel sistema sanitari”.

Pel que fa a Catalunya, "el que vol aquesta gran terra és recuperar el seu prestigi, el nivell de vida, les empreses que se n'han anat, i aconseguir que els seus esforços fiscals siguin reconeguts per un país que els vol dins i no fora".

➡️ Política

Més notícies: