Primer pla d'Alberto Nuñez Feijóo amb cara seriosa
POLÍTICA

Feijóo se la juga

El rei Felip VI encarrega el líder del PP intentar formar una majoria al Congrés en una sessió d'investidura

El rei Felip VI ja s'ha pronunciat: Alberto Núñez Feijóo té l'encàrrec del monarca d'intentar formar una majoria al Congrés per ser investit president del Govern. Després de la ronda de consultes realitzada els darrers dos dies, el cap d'Estat passa tota la responsabilitat al líder del PP. D'aquesta manera, s'inicia el compte enrere per conèixer el proper president d'Espanya o bé per a una hipotètica repetició electoral.

Feijóo compta actualment amb 172 suports, gràcies als 137 escons i als vots que Vox (33), UPN (1) i Coalició Canària (1) ja s'han compromès a donar-li. En necessita només 4 més per obtenir la majoria necessària per ser investit president del Govern en una sessió que encara no té data. Davant d'aquest escenari, el líder popular té, en línies generals, dues opcions. I totes dues són extremadament complicades de dur a terme.

Les opcions del PP

La més factible seria convèncer un PNB que, de moment, ja ha dit per activa i per passiva que no pensa donar els vots a un Partit Popular amb el suport Vox. Fonts del PP confien que, si els nacionalistes bascos no arriben a un acord amb el PSOE, abans facilitarien la investidura a Feijóo que veure's embolicats en una repetició electoral. En tot cas, és un escenari amb massa condicionals perquè sigui factible avui dia.

L'altra opció que tenen a Gènova és convèncer el PSOE d'acordar un pacte d'estat entre les dues forces majoritàries del Congrés. Encara que al PP insisteixen en aquesta remota possibilitat, és gairebé una fantasia que s'acabi donant. Pedro Sánchez també aspira a ser president, en cas de no obtenir-ne tampoc una majoria, a Ferraz saben que una hipotètica repetició electoral els podria fins i tot beneficiar.

Finalment, a Feijóo li queda una tercera sortida: llençar la tovallola i donar el pas a Pedro Sánchez perquè intenti formar una majoria. En aquests moments, l'actual president en funcions només té el suport de Sumar, que junts sumen 154 escons. Això sí, previsiblement Bildu (6), BNG (1) i Esquerra (7) també li donaran el seu suport, aconseguint els 168 diputats a favor. Aquí doncs, tot quedaria en mans del PNB (5) i Junts (7), que ja van votar a favor de Francina Armengol com a presidenta del Congrés, però que podrien arribar a canviar el sentit del vot en una investidura de Sánchez si les negociacions no prosperen.

La quarta via que contempla Alberto Núñez Feijóo és que Pedro Sánchez tampoc no sumi la majoria necessària per ser investit president. I això abocaria el país a unes noves eleccions, en què el PP podria tenir l'opció d'enfortir la seva posició a costa de Vox, segons avancen les enquestes. Així doncs, el compte enrere a la política espanyola ja ha començat i només hi ha tres escenaris.

O el líder popular aconsegueix els 4 escons que necessita per ser president, o Pedro Sánchez aconsegueix revalidar el Govern de coalició o tornem a anar a les urnes. En qualsevol cas, el cronòmetre ja està en marxa i Alberto Núñez Feijóo se la juga. Perquè si no aconsegueix aquests 4 suports que l'hi falten i Sánchez evita que hi hagi repetició electoral, la carrera política del líder popular quedarà tocada de mort.

➡️ Política

Més notícies: