El líder del PP i candidat a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, durant la primera sessió del debat d'investidura del líder del PP, al Congrés dels Diputats, el 26 de setembre del 2023, a Madrid
POLÍTICA

Alberto Núñez Feijóo se la juga i aquesta vegada de veritat

La crisi dels 'pellets' i ara el sondeig del CIS apuntalen el dubte que el PP pot perdre la majoria absoluta a Galícia, o sigui, perdre-ho tot

La següent prova de foc per a Feijóo són les eleccions gallegues del 18 de febrer. Després que el PSOE jugués millor la carta dels 'pellets', el CIS sembra ara el dubte sobre la majoria absoluta. Si els populars perden Galícia, el cop serà dur.

El risc gallec

Feijóo va arribar a Madrid per aclamació i perquè ho va veure clar. És l'esperit gallec tipus Rajoy: moure fitxa si les coses estan clares. Feijóo mateix es va creure la idea que el “sanxisme” estava mort i que les eleccions eren un tràmit. Les cases d'apostes – els centres demoscòpics – no van encertar. A excepció, per cert, del CIS, tan injuriat durant aquests dies.

A més, Feijóo venia de nedar en una piscina: encadenava majoria absoluta després de majoria absoluta i no va haver d'exercitar mai el maluc. Però a Madrid es va trobar amb un temporal i encara hi és, capejant-ho com bonament pot. I ara, les gallegues: el llistó està tan alt que n'hi ha prou perquè hi hagi un fracàs.

I si Rueda no treu la majoria absoluta, el fracàs serà doble per a Feijóo: haver deixat Galícia per tenir Madrid i acabar sense una cosa ni l'altra. Al marge que es reforçaria la dinàmica que ha fet president Sánchez: dos blocs amb el nacionalisme d'aliat de l'esquerra. I Pablo Iglesias hauria aconseguit el que es va proposar: immolar Podemos a Galícia per concentrar el vot al BNG.

Maniobra en dos temps: 'pellets' i CIS

L'últim CIS ha enviat un missatge que sembla fet a mida: que el PP guanyarà, sí, però no sé sap si amb majoria absoluta. Això, per al PP, és sinònim de perdre. I això s'agafa l'esquerra a Galícia, a encoratjar la participació i fer realitat la profecia autocomplida. L'esquerra té molt a guanyar i el PP molt a perdre.

La maniobra ha estat impecable i en dos temps: la crisi dels 'pellets' i després el CIS. El Govern central va guanyar per golejada Alfonso Rueda en la gestió comunicativa de la crisi ecològica. I al cap de poques setmanes el sondeig del CIS, que n'ha tingut prou de dir que el PPpodria perdre la majoria absoluta.

Feijóo, en definitiva, deu estar molt expectant. Si perd Galícia, el cop serà estratègic i moral. A més d'un altre exemple que Sánchez li ha tornat a guanyar la partida.

➡️ Política

Més notícies: