Muntatge de fotos de primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb rostre somrient i Pedro Sánchez amb rostre trist
POLÍTICA

Feijóo abraça el 'sanchisme'

El líder del PP, disposat a parlar amb Junts i ERC, a més de donar concessions al PNB

Alberto Núñez Feijóo va basar gairebé tota la seva campanya en la idea de “derogar el sanchisme”. Ho va repetir moltíssimes vegades fins que li van començar a tremolar les cames a la recta final de la campanya electoral. Segurament les enquestes internes ja pronosticaven el perill que treia el cap a Gènova: amb la suma del PP i Vox no n'hi havia prou i havia de canviar d'estratègia. Allà va començar a optar per allargar la mà a Pedro Sánchez.

Primer, Feijóo simplement demanava al líder socialista que deixés governar la força més votada. Més tard, però, la proposta ja era oferir diversos pactes d'Estat perquè el PSOE s'abstingués en una sessió d'investidura. L'acostament del candidat del PP cap a Pedro Sánchez podia ser fins i tot lògic veient els resultats electorals, però el més sorprenent ha estat el gir total de Feijóo cap a l'anomenat 'sanchisme'. Un 'sanchisme' que ja no vol (ni pot) derogar, sinó que ara directament exerceix.

El 'sanchisme' d'Alberto Núñez Feijóo

Per poder superar la sessió d'investidura del 26 i 27 de setembre, Alberto Núñez Feijóo necessita 4 vots més dels que ja té assegurats. Aconseguir-los és “gairebé impossible” com asseguren des de Gènova, però el líder del PP està disposat a explorar totes les vies mínimament possibles. I aquestes són pactar amb el PSOE, amb el PNB o fins i tot amb Junts per Catalunya.

El candidat del PP a la Presidència del Govern, Alberto Núñez Feijóo, participa en un acte públic de campanya electoral, a l'Hotel Río (Badajoz)

Diversos mitjans ja parlen de les concessions que el PP està disposat a donar als nacionalistes bascos perquè permetin la investidura de Feijóo. Traspàs de les competències en Seguretat Social, la gestió dels aeroports de Bilbao, Vitòria i Sant Sebastià, l'execució de l'AVE al País Basc o també una nova quota del concert econòmic. Aquestes són algunes de les propostes que s'han conegut fins ara. El PNB sap que els populars estan sense opcions i, si al final donen el braç a tòrcer, el preu que haurà de pagar el PP no serà baix precisament.

Pactar amb el PSOE és un fet gairebé impossible. És molt probable que Sánchez prefereixi anar a noves eleccions abans que facilitar la investidura a Feijóo. Però més enllà d'això, si aconseguís el vistiplau dels socialistes, seria fins a cert punt còmic que el PP passés de voler derogar el sanchisme a ocupar la Moncloa gràcies a ell.

D'altra banda, el PP ja ha dit que la seva única línia vermella a l'hora de negociar és Bildu. D'aquesta manera, Feijóo obre la porta a parlar i fins i tot pactar amb Esquerra i Junts per Catalunya, amb qui té previst reunir-se. Entre moltes altres coses, el 'sanchisme' és dependre dels independentistes per governar. I és el que sembla disposat a fer ara mateix el líder del PP.

"Junts, igual que ERC, més enllà de les accions que quatre, cinc o deu persones, representen un partit la tradició i legalitat del qual no està en dubte”, afirmava aquest dimecres el popular González Pons. I encara que remarqui que els seus límits són els que marca la Constitució, el discurs comença a tenir tints de 'sanchisme'.

➡️ Política

Més notícies: