Imatge de Salvador Illa assenyalant amb el dit durant un míting del PSC
POLÍTICA

El darrer favor de Salvador Illa a Pedro Sánchez

El PSC s'ha convertit en el principal aliat del sanchisme

PSOE i Junts per Catalunya arriben a la recta final de les negociacions i Pedro Sánchez podria ser investit president dimecres 8 de novembre. No ha estat un camí fàcil, a causa del rebuig dels espanyols i la divisió interna a les files socialistes. Salvador Illa ha estat clau durant aquest complicat procés.

Ara, el secretari general del PSC ha fet un darrer favor cridant la seva militància a recolzar els plans de Pedro Sánchez. En una carta, Illa apel·la a “acompanyar la decisió valenta de Pedro Sánchez de continuar el camí de la convivència i la normalització política a Catalunya”. Per això demana als militants que validin l'acord de govern en una consulta interna que durarà fins dimarts.

El PSC ja va ser clau en el resultat electoral del 23-J que permetrà a Pedro Sánchez formar govern. Durant les negociacions, el seu líder Salvador Illa ha estat fonamental. No només recolzant Sánchez als actes del partit, sinó també fent pedagogia de l'amnistia a Catalunya.

Illa mobilitza els seus

A la carta remesa a la militància, Illa insisteix que el PSC ha d'“obrir camins de futur, esperança i il·lusió”. Recorda que “els socialistes catalans mai no hem fallat quan se'ns ha demanat que fem un pas endavant”. I per això demana “una gran mobilització de la militància a la consulta dels propers dies”.

La carta arriba dies després que el mateix Salvador Illa defensés amb entusiasme l'amnistia al Congrés Federal del PSOE. El lloc i el moment no són gens anecdòtics. Illa va fer pinya amb Pedro Sánchez davant dels barons socialistes que s'oposen obertament a l'amnistia.

Imatge de Ruben Viñuales, Pedro Sánchez i Salvador Illa en un acte de campanya a Tarragona

El paper de Salvador Illa està sent crucial en els darrers mesos. La imposició de les llistes territorials per a les eleccions del 23-J va provocar una rebel·lió interna i els barons van deixar pràcticament només Sánchez. En aquells moments difícils per al president, només els socialistes catalans van romandre fidels.

El treball brut

Les darreres setmanes han estat sens dubte les més difícils per a Salvador Illa. En primer lloc, perquè ha hagut de fer la feina bruta a Pedro Sánchez defensant l'amnistia mentre el PSOE guardava silenci. En segon lloc, perquè ha hagut de supeditar l'agenda política catalana a la investidura del govern central.

El PSC fa tres eleccions consecutives que és primera força a Catalunya, mentre el govern en minoria d'ERC es va debilitant cada vegada més. El cos demana a Salvador Illa demanar eleccions anticipades, però el PSOE necessita ERC al Congrés tant com ERC al PSC al Parlament. Per això a Ferraz li demanen que s'esperi.

Ara caldrà veure com afecta el PSC l'acord PSOE-Junts i les concessions a l'independentisme. El que sembla clar és que Salvador Illa està disposat a continuar fent la feina bruta a Pedro Sánchez a Catalunya. Encara que això li pugui costar un bon grapat de vots, en plena carrera electoral per a les autonòmiques del 2025.

➡️ Política

Més notícies: