Pla mig curt d'Anna Simó mirant a l'horitzó amb dos micros davant
POLÍTICA

Les famílies esclaten contra Anna Simó

Assenyalen el Govern pel fracàs escolar a Catalunya


La publicació del darrer informe PISA, que retrata el fracàs escolar a Catalunya, ha donat una nova guerra a Catalunya. El Govern va assenyalar inicialment com a causa la sobrerrepresentació d'alumnes estrangers. Després va rectificar, però els partits de l'oposició, les entitats i la comunitat educativa van reaccionar iradament.

L'última manifestació ha estat l'AFFAC, la federació d'associacions de famílies més grans de Catalunya. Aquesta entitat està representada per 540.000 famílies integrades a 2.360 associacions, a més de 750 municipis. Amb el comunicat, l'ofensiva contra el Departament d'Educació arriba al cim.

Les famílies “lamenten la manca d'autocrítica i propostes concretes de la consellera d'Educació, Anna Simó”. Consideren “intolerable” la utilització dels alumnes immigrants per justificar els mals resultats del sistema educatiu català. Igualment, consideren “indignant” la carta que Anna Simó ha enviat a les famílies demanant que es facin corresponsables de l'èxit educatiu a Catalunya”.

Contra Anna Simó

Les famílies assenyalen directament Educació pels mals resultats educatius a Catalunya, ia la consellera Anna Simó per la gestió de la crisi. Han esclatat perquè “després d'anys de menystenir i ignorar les famílies, ara s'atreveix a demanar-los que facin allò que la conselleria no és capaç de fer”. En concret, assenyalen com a tasques urgents "la regulació de l´ús de pantalles, fomentar la lectura i acompanyar durant l´estudi".

Fotomuntatge de les cares de la consellera d'Educació Anna Simó i el president del Govern Pere Aragonès

Les famílies es queixen que fa anys que posen damunt la taula mesures per solucionar el problema, però que són sistemàticament ignorades. "Totes les propostes que fa l´AFFAC són sistemàticament tombades pels representants del Departament d´Educació", diu el comunicat. I afegeix que la conselleria “tampoc no ha fet cas dels advertiments” de les famílies sobre la pèrdua del nivell educatiu.

Segons l'AFFAC, fa anys que adverteixen que el sistema públic d'educació a Catalunya “està infrafinançat, saturat ia prop del col·lapse”. El comunicat assenyala també la “insistent demanda” per reclamar menjadors escolars universals i gratuïts”. Així com els advertiments sobre la pobresa infantil i juvenil, i l'elevada taxa d'abandó escolar prematur.

Crida de les famílies

Per tot això, mostren el seu enuig perquè la consellera “demana la confiança cega” de les famílies “sense oferir mesures clares per revertir les mancances del sistema educatiu”. Fan al·lusió a les declaracions després de conèixer l'informe PISA. "Demostren que el Departament d'Educació segueix sense tenir un pla amb mesures concretes", apunta el comunicat.

L'AFFAC conclou dient que “és el moment que l'Eduació entengui que la confiança ni es demana, ni s'exigeix, sinó que es guanya”. Demanen una “xarxa única educativa que no deixi ningú enrere” i una bona coordinació “per acabar amb la pobresa infantil i la segregació educativa”. Amb aquest comunicat, les famílies mostren la seva absoluta contraposició a les polítiques del Govern en matèria educativa.

➡️ Política

Més notícies: