Muntatge de Laure Vega (CUP) i Juan Roig, propietari de Mercadona

POLÍTICA

La CUP posa Juan Roig i Mercadona al punt de mira

La formació anticapitalista atribueix la inflació alimentària a les cadenes de distribució i demana 'disciplinar una miqueta a aquest mercat'

El fet és a la vista: els agricultors protesten. Però és la interpretació del fet allò que es disputa i cada partit ho fa a la seva manera. Alguns parlen de l'Agenda 2030 i d'altres de les empreses de distribució. La CUP està entre aquests últims i, segons ells, el problema és (una altra vegada) a Mercadona i a Juan Roig.

Un altre cop, Juan Roig

El propietari de Mercadona ha d'estar acostumat a les crítiques des de l'esquerra. Però no de l'esquerra oficialista del PSOE, sinó la de Podemos, Sumar i la CUP. Amb Amancio Ortega, és l'exemple paradigmàtic de demonització de l'empresari. I a diferència d'Ortega, Juan Roig de vegades respon.

El cas és que, amb les protestes del camp, Roig torna a ser al centre de la diana. I si l'esquerra vol capitalitzar les protestes, sí o sí que han de criticar les distribuïdores en general i Mercadona en particular. La seva tesi és que les grans empreses de distribució compren a un preu molt baix el producte dels pagesos per després disparar el preu de venda.

En una intervenció parlamentària, la diputada de la CUP, Laure Vega, ha demanat “desplegar” mesures per “disciplinar una miqueta a aquest mercat”. Tot i que no ha tingut en compte altres possibles explicacions per a una inflació dels preus que, com ella mateixa assenyala, també trobem a molts altres sectors.

Segons el Ministeri dʻAgricultura, els costos de producció dels aliments han augmentat un 32%. És a dir, que la inflació també ve de l'origen, que és la producció. I entre aquests costos de la producció hi ha la legislació europea i la subsegüent competència de tercers països. Al marge que la inflació està generalitzada en molts àmbits i respon a una política monetària expansiva acumulada durant anys.

Però, sigui com sigui, és clar que el tema d'aquests dies són les protestes dels agricultors i els intents dels partits per guanyar el relat. Les properes eleccions europees es presenten més emocionants que mai i seran un avenç del que passarà a Catalunya.